сряда, 16 Октомври 2019 01:27 ч.

Агресивните пациенти влизат в черен списък

25.09.2017   |   21:40
Прочетена: 495   |
Коментари: 0
Агресивните пациенти влизат в черен списък

 

Черен списък на пациенти, които посягат на медицински лица - това е най-новата мярка, която предстои да бъде задействана срещу агресията и насилието над медици. Това стана ясно по време на дискусия по темата с участието на съсловни организации и представители на Здравно министерство.

25 нападения над медици са регистрирани за първите 6 месеца на годината. За цялата 2016 посегателствата са били 28, а през 2015 - 47, съобщи председателят на Български лекарски съюз Венцислав Грозев.

Най-често жертви на пациентска агресия стават работещите в спешна помощ - през последните две години и половина посегателствата над екипи и дежурни в центровете за спешна медицинска помощ са над 100, допълни Грозев.

Според проучване, извършено от съсловната организация сред 1409 медицински лица и 1373 пациенти, в периода юли - септември, всеки втори медик е бил обект на нападение, съобщи д-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС. От тях половината са били обект на насилие повече от веднъж. Агресията за 81 на сто от лекарите е била вербална.  88 на сто от медиците смятат, че причината за агресията е ниско ниво на култура, употреба на упойващи вещества, несъвършенства в здравната система, липса на доверие.  7% от лекарите казват, че провокацията е била от страна на медика, докато два пъти повече от пациентите отговарят по този начин.  39 на сто от анкетираните пациенти казват, че са недоволни от доплащането в системата, а 31 на сто изразяват недоволство от липсата на направления.

Всеки втори пациент отговаря, че отчасти е доволен от здравните услуги в страната. Само 5 на сто от отговорилите изразяват удовлетворение от здравните услуги.

В черния списък да влизат и агресивни пациенти, на които е отказано домашно посещение от Бърза помощ, е една от идеите, предизвикала най-много коментари по време на дискусията, пише manager.bg. Здравно министерство е съгласно с изготвянето на такъв черен списък, но е против отказа от домашни посещения, каза зам.-министър Лидия Нейчева.

Пациентските организации също са против отказа за медицинска помощ и апелират за по-активна прокуратура и ефективни присъди.

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...