неделя, 19 Януари 2020 20:44 ч.

Азербайджан готов да ни газифицира за своя сметка

15.01.2018   |   20:30
Прочетена: 707   |
Коментари: 0
Азербайджан готов да ни газифицира за своя сметка

Азербайджан е готов да газифицира България за собствена сметка чрез държавната си газова компания СОКАР. Това обяви президентът на страната Илхам Алиев, след разговор на четири очи с българския премиер Бойко Борисов, който днес пристигна на двудневна официална визита там.

Борисов от своя страна потвърди, че на ресорните министри е разпоредено да проучат възможностите за газифициране. България подкрепя изграждането на Южния газов коридор, а Азербайджан има водеща роля при изграждането му.

Очаква се тази година да започне изграждането на интерконектора с Гърция и да се финализират преговорите за конектора с Турция, за да може синьото гориво по южния газов коридор да стигне до България.

Едва 3% от България е газифицирана, като в същото време можем да се "похвалим" с изключително замърсен въздух, който идва не толкова от автомобили, колкото от използването на дърва за огрев", посочи премиерът Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

"Близо 90 и кусур процента от територията на Азербайджан и Грузия вече е газифицирана с азерски газ, а пред нас имаме две възможности - надявам се през юли да бъде първата копка по интерконектора с Гърция и ще пуснем този с Турция. Имаме подписани 1 милиард куб. метра азерски газ на изключително ниска цена и ако успеем да я изградим, ще можем да направим цели социални пакети, за да не използваме дърва. Министрите ще направят план как това да се случи, защото азерската страна предлага най-ниска цена. Това ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда", коментира още той.

В официалната делегация са още министрите на транспорта Ивайло Московски, на енергетиката Теменужка Петкова, на земеделието Румен Порожанов и на икономиката Емил Караниколов.

Утре, на летището в азерската столица премиерите Бойко Борисов и Артур Расизаде официално ще открият авиолинията София-Баку. Тази директна връзка  ще помогне за бизнеса между двете страни, отбеляза премиерът Борисов.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...