четвъртък, 18 Януари 2018 19:53 ч.

Айважива при ставни и кожни заболявания

Билката се прилага предимно външно за мехлеми и бани
27.08.2013   |   11:45
Прочетена: 13930   |
Коментари: 0
Айважива при ставни и кожни заболявания

Айважива се среща рядко в България - само в Елховско, Харманлийско, Свиленградско и в Струмската долина. Иначе я има в Южна Европа, Близкия Изток и Средиземноморието - особено много в Унгария и Турция до 1400 м надморска височина. Обича сухи и каменливи места, на припек. Билката е популярна у нас още с имената паче гнездо, винче, багрилна айважива, алкана бояджuйска, воловец, краставец, лесича трева.


Тя е многогодишно тревисто растение с дълго 20-25 см коpeнище. Именно то се използва за лечение. Коренът е дебел, твърд, вретеновиден, проникващ дълбоко в почвата, с няколко главести коренища в горната си част. Той съдържа червено багрилно вещество, което се появява веднага след пречупването му. Самата айважива представлява сиво окосмено полухрастче с многобройни приповдигащи се или изправени клонки с височина 20-40 см. Листата є са продълговати, сиво окосмени и почти обхващат стеблото. Цветовете на айваживата са сини и се появяват от март до юни.


Коренищата се вадят преди да започне развитието на растението (март-април) или наесен, след узряването на плодовете (септември-октомври). След почистване от пръста те се измиват, а по-дебелите се нацепват надлъжно за по-лесно сушене. Изсушени, те са тъмночервени, без мирис и с горчив вкус. Съдържат освен червени багрила танини, дъбилни вещества, смоли, восъци, минерални вещества и др.


Айваживата се прилага при ставни и кожни заболявания, екземи, гинекологични проблеми, безплодие, бяло течение. Тя оказва свиващо кръвоносните съдове, запичащо и противокашлично действие, регулира артериалното и венозното кръвообращение, помага срещу нощно напикаване. Притежава освен това антибактериално и намаляващо сърбежите действие. Не се препоръчва обаче вътрешното й прилагане в големи дози. То трябва да става по лекарско предписание и под лекарски надзор.


Тази билка се използва предимно външно. От нея се извличат маслени настройки, тя влиза в състава на мехлеми, на вагинални тампони. Помага при незарастващи рани, при изкълчено, подбито, шипове, ревматизъм, при мастни бучки, циреи, изгаряния, екземи и др. кожни проблеми. С нея се правят и бани при парализи.


В нашата народна медицина коренищата айважива се използват за лечение на жени, които имат запушени канали или възпаление на яйчниците и не могат да забременеят. Вари се на тих огън за 15 минути 50 г айважива с 250 г прясно краве масло. Маслото се прецежда през марля, докато е горещо, и се правят тампони с големината на лешник, които вечер жените слагат във влагалището.


Това се прави в продължение на 15 дни и след един месец лечението се повтаря.


Рецепти
- Приготвя се каша от 1 чаена лъжичка ситно счукана дрога и 100-150 грама овча лой, мед, вазелин или зехтин. Оставя се да престои на тъмно 10 дни, след което може да се използва като мехлем. Този мехлем помага при незарастващи рани.
- Съдържанието на пакетче айважива (от аптеката) се връзва в тензух и се пържи в 250 г овча лой 4-5 минути. С така приготвения мехлем се мажат или разтриват проблемните места. Може да се използва външно при изкълчено, набито, шипове, ревматизъм, нощно напикаване, мастни бучки, циреи, изгаряния и др.
- В съд с 250 г овча лой се слагат 50 г ситно нарязани изсушени корени и се варят на тих огън 15 минути. След това лоената отвара се прецежда през марля и докато е още топла, се намазва болното място.
- Запарка се приготвя, като 1 кафена лъжичка изсушени, нарязани коренища се заливат с 0,5 л вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Прецежда се и се пие преди хранене по 1 кафена чашка 3 пъти дневно.
- Отвара се прави от 1-2 чаени лъжички ситно нарязани изсушени корени, които се варят 10 минути с 1 чаена чаша вода. След като изстине, отварата се прецежда и се пие по 1 супена лъжица няколко пъти на ден.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
87
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...