неделя, 18 Февруари 2018 20:24 ч.

Ако бях кмет: Пълна забрана за коли на Младежкия хълм

Алеите - с по-добра настилка и повече пейки
16.09.2016   |   15:57
Прочетена: 798   |
Коментари: 3
Ако бях кмет: Пълна забрана за коли на Младежкия хълм
Снимка: Иван ИВАНОВ

Всички ние обичаме да се разхождаме на Младежкия хълм и искаме това място в Пловдив да бъде зелен оазис. Затова се допитахме до наши съграждани и събрахме подписка с конкретни предложения до председателя на Общинския съвет и кмета на община Пловдив.

Предлагаме:

 1. Алеите покрай гара „Пионер” и тази към поляните да бъдат обновени с подходяща настилка, която да позволява на децата да се движат свободно по тях, а възрастните хора да не се страхуват, че могат да се спънат по съществуващите неравности.

2. Да се възстанови осветлението по алеите и то непременно да се свърже със зоната до Стоматологичен факултет и ул. „Любен Каравелов”. Това е необходимо, защото до късно вечер в парка има хора и уличното осветление ще гарантира повече сигурност и спокойствие.

3. Стълбището като подход до алеята за детската железница е в окаяно състояние. Свидетели сме на това, че преди години по тях са слизали товарни коли на „Градини и паркове”, в резултат на което стъпалата се разрушиха по краищата. Сега  тези нередности няма, но следите личат и в момента. Нека се положат грижи за обновяването на това стълбище. За пример как трябва да бъде посочваме рампата за детски колички и велосипедисти до стълбището.

4.  Необходимо е всички изсъхнали дървета и клони да се отстранят. Главната алея към върха на Джендем тепе беше  обрасла твърде много с шубраци, както и по-тесните пътеки. На основните алеи храсталакът е почистен, засадиха се фиданки и виждаме, че от две години наистина се полагат адекватни грижи на тревните площи. Редовно се окосяват и поливат, затова препоръчваме усилията в тази посока да продължат.

5. Смятаме, че е необходимо да се увеличат цветните оазиси, особено по алеята покрай железницата.

6. И сега се поддържа чистота, но не навсякъде. Да се ограничи изхвърлянето на  събраните боклуци в падината вляво от бариерата.

7. Да се ликвидира ямата - наследство от кариерната дейност под тепето. Това място може да се насипе с изкопна почва и да стане спортна или детска площадка.

8. За по-добри условия на по-възрастните хора е редно да има пейки на всеки завой.

9. За голямо съжаление и срам на върха на тепето липсва тоалетна. Още по-фрапиращо е, че служителите от охраната на антените са принудени да ползват  храстите.

10. Да се обърне внимание и на по-второстепенните пътеки по тепето. Нужно е тяхното редовно почистване от храстите.

11.  На доста места по пътеките дъждовете са измили почвата и пясъка, а на други места са оголили камъните. По този начин ландшафтът добива алпийски вид, но става опасен. Нека да се помисли за възстановяването на настилката в първоначалния вид и за безопасност.

12. Трябва да се забрани  преминаването на автомобили по главната алея до върха на тепето. Указателни и забранителни табели се премахват, а сигурно и бариера, ако се сложи, ще бъде унищожена. Предлагаме знакът „Стоп” да се монтира  след отклонението за военно поделение, което ще създаде възможност на добросъвестните водачи да паркират на оформената площадка. За недобросъвестните шофьори трябва да се засили присъствието на „Общинска охрана” и полицията. Да се въведат дежурства и да се налагат санкции, докато се научат да спазват правила

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3950
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...