неделя, 25 Февруари 2018 13:22 ч.

"Ален мак" потъва, всички скачат зад борда

Директорите на Токуда банк Йонка Кинова и на "Български пощи" Мартин Захариев напуснаха, Петър Терзиев се кани да се оттегли
30.06.2010   |   09:29
Прочетена: 8730   |
Коментари: 5
"Ален мак" потъва, всички скачат зад борда

Активно разместване на ключови фигури в групата фирми, свързани с пловдивския завод "Ален мак", се задейства в последните дни, месеци и година назад. Най-важната от тях - Петър Терзиев, който е председател на Надзорния съвет на "Ален мак" АД, има намерение да отстъпи поста си на Ленин Илиев. Очаква се това да се случи на Общото събрание на 19 юли. Преди това Терзиев излезе и от борда на директорите на фирмата собственик на пловдивския завод - "Ален мак България".

На Общото събрание на акционерите на "Ален мак - България" на 6 април т.г. бордът напусна по свое желание и Йонка Кинова. Тя е по-известна като изпълнителен директор на Токуда банк. Нейното място бе заето от Крум Богданов.

Още по-рано - през 2009 или 2008 г., другата дъщерна фирма на "АМ - България" - "Евро съплай" загуби директора си Мартин Захариев. Но за сметка на това "Български пощи" го спечели, като го направи шеф на териториално поделение - Пловдив на 7 декември 2009 година. В интерес на фактите, когато Захариев е бил директор на дистрибуторската фирма на "Ален мак" - "Евро съплай", е нямал нищо общо с "Български пощи". По негови думи той се е оттеглил от групировката, свързана с пловдивския завод, още на 25 май 2008 г.

Собственик на "Ален мак - България" е регистрираната през 2003 г. в Тортола, Британски вирджински острови фирма "Ен и ю лаборатоар". Нейният уставен капитал е впечатляващ - 100 милиона долара, по данни на Търговския регистър. Единствен директор на дружеството е друга компания - "Интерхолд Дайректър". Собственик на "Ен и ю лаборатоар" пък е регистрираната в Швейцария "Ефектен унд финанц". Впрочем, нейният офис у нас е точно срещу Руската църква в столицата на "Раковски" 8а.

Конкретни действия по продажбата на "Ален мак" обсъдиха на последното си общо събрание в Пловдив миналия петък облигационерите. Протоколът от него обаче още не е публикуван. Междувременно обаче стана ясно, че кредиторите на пловдивската козметична компания ще поискат от Комисията за финансов надзор да направи проучване кой стои зад фирмите, свързани със завода. Чрез банката доверител по облигационния заем - ОББ, те потърсиха информация за фирмите-дистрибутори и задълженията им към завода, директно от дружеството собственик "Ален мак България", но отговор нямаше.

По данни на обгационерите, взети от финансовия отчет на "Ален мак", задълженията на дистрибуторите са общо 13 милиона лева. А дълговете на фабриката към купувачите на двете емисии облигации, пуснати през 2006 и 2007 г., са около 6 милиона евро.

Сред дистрибуторските фирми на "Ален мак" са "Евро съплай", която продава козметичната продукция основно в България. А също и "Еуфаг". Втората компания не е регистрирана у нас, тя продава стоката основно в Германия и Лихтенщайн. Запознати твърдят, че "Евро съплай" почти няма задължения към завода.

А дали "Ален мак" продължава да работи? На този въпрос секретарката на директорката Росица Славова отговори: "Нямам право да дават такава информация."

ПЕТЪР ТЕРЗИЕВ

Няма фирма, към която други фирми да нямат задължения, коментира дълговете на дистрибуторите към "Ален мак" Петър Терзиев, председател на НС на дружеството. Той посочи, че се оттегля от надзора, тъй като"една група кредитори водят злонамерена и целенасочена война срещу предприятието. И аз не искам да се асоциирам с погребението на завода." Според него още десет години напред ще се водят съдебни дела срещу "Ален мак".

ЙОНКА КИНОВА

Не участвам в управлението на "Ален мак България" от 4 години. Това, че съм отписана от Съвета на директорите през април т.г.q не значи, че дотогава съм била активна, заяви изпълнителният директор на "Токуда банк" Йонка Кинова. Според нея основната причина за лошото състояние на завода е, че след вземането на облигационните заеми започна кризата. Най-важният пазар на "Ален мак" е Русия, а плащанията оттам се чакат поне година, заяви Кинова. Най-старото козметично предприятие в страната не бива да умира. Добре е, че облигационерите са решили да го продават ан блок, за да продължи да съществува, смята тя. На въпроса как един банкер се е озовал в козметичната индустрия, г-жа Кинова отговори, че преди да стане директор на банка се е занимавала със стопанска дейност и има опит. Тя повтори, че от 4 години не следи делата на "Ален мак". И допълни, че заводът няма банкови задължения към Токуда.

КОЙ Е ЛЕНИН

Човекът с впечатляващото лично име Ленин е в Съвета на директорите на "Иреа" - компания, чиито основен собственик е "Ален мак България". Фирмата се управлява от тройката Илиев, Петър Терзиев, Крум Благоев. Той е също и в борда на "Толи санитари продуктс", заедно с бившия директор на "Ален мак" Людмил Александров, Петър Терзиев и Иван Анастасов.

 

 

 

 

 

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4063
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...