събота, 19 Януари 2019 09:04 ч.

Алея на родове градят младежите на Климент

11.01.2015   |   13:10
Прочетена: 1664   |
Коментари: 0
Алея на родове градят младежите на Климент
Снимка: Кметът Мано с признаците си, които коледуват.

Уникална алея на родовете правят в средногорското село Климент.  44 фамилии вече се включиха в инициативата на кмета Мано Манов. В част от парка на Климент в центъра на селото в следващите години ще пораснат 44 дървета. Те ще носят паметта за  местни родове. До всяко дърво ще бъде монтиран билборд, изграден от дървена конструкция, а на цветно винилно пано ще бъде отпечатана графика с родословието на съответната фамилия. Проектът ще бъде окончателно завършен през април, а в един от празничните дни на Великден на Алеята на родовете ще съберат потомците.

Идеята за проучването на местните родове в Климент се роди преди време, когато младежите от селото заедно с читалището и туристическото дружеството събирахме историята на селото, търсихме стари снимки, записвахме фолклор, разказва кметът на Климент Мано Манов. Преди година и половина с близо 30-ина младежи - ученици и работещи, започнахме проучването на родовете. Всеки разпитваше баби и дядовци, изровихме от архивите стари домови книги. След шестмесечна работа бяхме събрали толкова информация, открихме толкова разклонения, толкова неочаквани връзки между отделните семейства, че се уплашихме. Стъписахме се, не знаехме как да систематизираме всичко това в отделни родословни дървета. Открихме родове, които водят началото си от 1780 година. Шишковския, Ментарския и Копчалийския  род се оказали едни от най-стари фамилии.  Младежи от селото открили някогашни роднински връзки, където най-малко очаквали. Самият Мано, който е  34-годишен, ровейки в своите родословни корени, открил, че негов съученик и другар от казармата от Дъбене произлиза от неговия род по майчина линия.

Алея на родове градят младежите на Климент
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...