петък, 28 Февруари 2020 22:40 ч.

Амбулаторно образование

Или каква е разликата между палиативните мерки и истинските реформи
31.10.2016   |   18:41
Прочетена: 2347   |
Коментари: 0
Амбулаторно образование

                                                                      Спас КУЗОВ


 

Ако здравният министър Петър Москов следи какво става в ресора на просветната му колежка Меглена Кунева, обезателно трябва да предвиди едни хубави премии за всички джипита, доколкото, разбира се, е в правомощията му. Защото фамилните лекари отърваха държавата от куп дела за дискриминация  и др. казуси, с които обичайно някои хора вадят добри пари в Страсбург.

След бурната реакция на лекарското съсловие едно от недообмислените нови изисквания - бележките за отсъствие по болест да се предават в училище заедно с амбулаторния лист, беше премахнато.   

Предполага се, че Москов няма да вземе отношение, защото практиката от този мандат показва, че обикновено министрите не гледат какво прави колегата им, ако това не носи бърз пиар пред камерите. Тоест не си говорят много. Но точно в това неговорене си приличат като сиамски близнаци и стъпват накриво по един и същ похват на работа - проба-грешка. Държат се като амбулатни (приходящи) търговци, дошли да изтъргуват някакви неясни политически продукти, които обикновено дават дефекти при първата проба, още докато ги докоснеш на сергията. Много рядко са стиковани с професионалистите в съответната област.

Типичен пример е изискването за амбулаторния лист. Потвърждава го и анкетата на Марица.бг, проведена в първата половина на октомври. Участвали са над 600 читатели, което е достатъчно за представителна извадка на град като Пловдив. На въпроса  „Да има ли амбулаторен лист към бележката за отсъствие по болест от училище?” над 50 на сто са против, защото се нарушава лекарската тайна.

Висок е и резултатът на тези, които смятат, че мярката е задължителна (35%), защото учителят трябва да знае какво е здравословното състояние на ученика.

Като сумираме противниците на амбулаторния лист с тези, които смятат, че въпросът трябва да се обсъди, резултатът става почти 2 към 1.

Ако Кунева държи нововъведенията (подчертавам нововъведения, а не реформи, защото реформите са нещо друго) да минават със значително по-ниско съпротивление, трябва да се вслушва и в мнението на онези 9 на сто, които смятат, че спорните предложения се подлагат на обсъждане, преди да се спуснат за изпълнение.

Навремето така правеше нейният съпартийник Даниел Вълчев и повечето от реформите му работят. Примерно външното оценяване и делегираните бюджети надживяха и най-голямата стачка в сектора и дори крилатия гаф със „седянката”, случили се в неговия мандат като просветен министър.

Сега набира скорост и друга инициатива, която Кунева защитава по всички фронтове - държавата да дава стипендии на ромчета с успех над 3,50. Вероятно идеята има много благородна основа, но априори българинът като чуе за привилегии на ромите, фондации и фондове, мигом „се хваща за кобура”.

И всички обяснения, че повечето от парите ги давал Ромският образователен форум, потъват в нездравите спомени от т.нар. „Декада”, която се превърна в черна дупка за милиони обществени средства. Въпросното включване стартира по времето на НДСВ и царя, в чийто ръководен екип бе настоящата реформаторка.

Така че, ако наистина иска да реформира образованието,  Кунева по-често трябва да слуша Вълчев, който ясно каза: реформа не означава „да махнем Иван, да сложим Петър". В контекста можем да добавим "да смениш извиненото и неизвиненото отсъствие с уважително и неуважително". Игра на думи и конюнктурни решения, които не променят правилата, каквото всъщност означава реформата.

 А правилата ги определят онези 9 на сто, които настояват за обсъждане на идеите.  Впрочем и самият Вълчев преди време беше казал, че реформите в просветния сектор трябва да се подложат на референдум.  А не да се изстрелват шумно като фойерверки на селски панаир и още по-шумно да изгарят като бележка с амбулаторен лист.

Амбулаторно образование

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...