вторник, 28 Януари 2020 16:34 ч.

Анализатор: Ако свалим Путин и новият "цар" ще е същият!

Проблемът не е личността в Кремъл, а "пропастта между ценностите"
01.06.2015   |   22:03
Прочетена: 1863   |
Коментари: 5
Анализатор: Ако свалим Путин и новият "цар" ще е същият!

Западът се държи така, сякаш има проблем с Владимир Путин. Всъщност има проблем с Русия. Руският президент е продължител на една дълга традиция на руския начин на мислене. Неговото сваляне от власт няма да оправи нищо. Всеки вероятен негов наследник ще поеме по същия курс, може си малко по-малко мъжкарство, пише за "Файненшъл Таймс" анализаторът Томъс Греъм.

Той е бивш директор на отдела за Русия в Съвета за национална сигурност на САЩ. Проблемът "Русия" не е нов. Той възниква преди 200 години в края на наполеоновата епоха, с разкриването на това, което днес бихме нарекли "пропаст между ценностите". През 19 век Русия поддържа аристократичен режим, докато Европа се придвижва към либерална демокрация.

Русия все още си остава голяма сила, ключова за европейската сигурност. Как да бъде предпазена Европа в присъствието на силна държава, чужда на модерната философия на света? Такъв е бил проблемът тогава, такъв е и сега.

Европейските страни търсят сигурност в баланса - Русия го търси стратегически. Това разбиране произлиза от нейното положение в огромната, необятна Евразийска шир, през която армиите са се придвижвали с лекота. Исторически погледнато, Русия е изтласкала границите си толкова далеч от центъра си, колкото е могла.

Тя не е спирала, когато е срещала естествени физически препятствия, а само когато се е сблъсквала със силни съизмерими държави. Там, където Западът вижда империализъм, Москва вижда издигане на защити.

Във времето такава съпротива е срещана в лицето на германската сила на запад, Великобритания и САЩ на юг, Китай и Япония на изток. Така руската зона за сигурност се очертава в Северна Централна Евразия - бившето съветско пространство. За Москва държавите там са изправени не пред избор между независимост и руска доминация, а между това да бъдат доминирани от Русия или да станат нейни врагове. Такава битка, според Москва, се води в Украйна.

Освен това, Русия опонира на доминацията на Европа със собствени сили и не се чувства добре при силен Европейски съюз. Причината е ясна - Русия може да се мери с Великобритания, Франция или Германия, но никога не може да бъде равна на Обединена Европа, която по население, благосъстояние и сила ще я направи да изглежда нищожна, така, както САЩ правят в момента.

Всяването на раздори между европейските страни и между Европа и САЩ може да предотврати появата на сериозна заплаха. Страховете на Русия се подсилват и от усещане за уязвимост.

Икономиката й е в стагнация, технологиите й вече не са иновативни, а външни сили - Китай, Западът и радикалния ислям, отправят постоянни предизвикателства в бившето съветско пространство. Изкусително е да се действа твърдо и да се гонят заплахите чрез парадиране с ядрено оръжие.

Проблемът с Украйна е в това, че тази държава не може да стъпи на краката си и да бъде изградена наново без участието на Русия. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...