събота, 17 Ноември 2018 14:42 ч.

Ангел Кодинов: Ще карам на финала в Рио

24.07.2016   |   10:50
Прочетена: 1276   |
Коментари: 0
Ангел Кодинов: Ще карам на финала в Рио
още по темата

Ангел Кодинов хвана греблото през април 2011 година, след като реши, че волейболът не пасва на характера му. "Не съм колективен играч и затова оставих топката и опрях коляно в кануто", казва надеждата ни.

След два месеца стартира на държавното по кану-каяк в Пловдив и стигна до две пети (на 500 и 2000 метра) и едно седмо (С1-1000). Но на 8 октомври 2011 г. остави първия си съперник на 7.03 секунди зад себе си и спечели гонката на 2000 м в регата „Никола Велев”. След това няма конкурент у нас в единичното кану.

Година по-късно - на 27 май 2012-а, взе първата си международна победа. Направи го на регатата в словашкия град Пиешчани. Макар и на 15 години (роден е на 4 септември 1997 г.), той спечели гонката на С1-1000 при 16-годишните юноши.

Първия си голям успех регистрира на световното в Португалия за юноши, когато на 25 юли 2015 г. извоюва бронзов медал на С1-1000 метра. В Монте-а-Мор стана шести на 200 метра. През септември същата година дойдоха още три отличия, но от европейското за юноши в румънския град Басков - сребърни медали на С1-1000 и С1-500, и бронзов - на С1-200 метра.

Успехите го класираха на второ място в анкетата за „Най-добър млад спортист на Пловдив” за 2015 година. В олимпийската година направи почти невъзможното - извоюва квота за Рио де Жанейро. Там високият 188 см Кодинов ще е най-младият гребец в регатата по кану-каяк.

Като изключим олимпиадите в Лос Анджелис през 1984 г., когато соцлагерът бойкотира Игрите, и срещата в Лондон през 2012 година, от 1960 година насам България винаги е имала свои представители в олимпийските регати по кану-каяк. В Рио те ще са двама - 19-годишният кануист Ангел Кодинов, състезател на СККК „Чипилски” с треньор Владимир Генов, и каякарят Мирослав Кирчев от „Левски”, подготвян от Ева Пашева.


 

 

 

 

- Ангеле, направи „чудо” на квалификацията през май в Дуисбург и се пребори за квотата. Това ли е най-ценният ти успех до тук?

- На първо място поставям медала от световното в Португалия през  миналата година. Това е пробивът ми в големия спорт. Иначе, вярвам, за мен ще има още много олимпиади.

- Как приемаш сравненията, които правят с легендите Любомир Любенов и Николай Бухалов?

- Смятам, че всеки един от тримата е различен. Няма как да се прави точен паралел между нас. Любенов е първият ни олимпийски шампион в кану-каяка, Бухалов - първият с две титли. В това отношение няма как да ме сравняват. Аз трябва да спечеля 3 златни медала, за да конкурирам бате Ники, а Любенов си остава пионерът. Ангел Кодинов може само да допълни пловдивските успехи в кану-каяка.

- Преди регатата в Рио целият щаб заминавате на Световното за юноши, девойки и младежи (до 23 г.) в Минск, което е от 27 до 31 юли. Нямаше ли възможност да откажете старта?

- Не, имам задача да изпълнявам. Аз преди  всичко съм българин и трябва да мисля за това как да представя достойно страната си на големите форуми. Още повече че с нас в Беларус ще бъде и министър Красен Кралев.

- Очакванията ти в Минск?

- Просто стартирам и трябва да завърша. Останалото е Божа работа!

- Кога тръгвате за Бразилия?

- На 6 август. Ще бъдем само двамата с Миро и треньорите ни. На олимпиадата за нас ще се грижи главният лекар на делегацията ни.

- А лодка?

- Ще я наемем на място. Добре че тренерът е с нас, защото имаше вариант да съм сам в Рио… Г-н Генов ще се погрижи за лодката. Ще трябва да я центрира и напасва за мен. Смятам, че ще имам време да свикна с нея, защото нашите гонки са между 15 и 20 август.

- Знаеш ли противниците си за регатата?

- Вероятно ще са 14-16 гребци. Но точния списък не го знам. Още повече че там няма да са гребците на Беларус и Румъния, чийто отбори са извадени от олимпиадата заради проблеми с допинга.

- Реална ли е целта - участие на финал в Рио?

-  За това отивам. На място ще се видят нещата.

 

 

 

Треньорът Владимир Генов:Постави ли си задача, Ангел я преследва и реализира. Той е от този тип състезатели, които притежават издръжливост и бързина, качества, срещани много рядко в нашия спорт. Владее и техниката, но тя се гради и ще се гради занапред. Работим, грешим, поправяме и вървим напред, по-подготвени, по-силни. Удоволствие е да се работи с него. От 2013-а все сме на „педали”. Отмаряме най-много седмица между годините

Майката Ана:Ангел е много борбен, иска да се изявява като лидер. Всяка година си поставя определена цел и методично я преследва. И при нас, както в големия спорт, има специализация по дисциплини, но Ангел се хвърля и в трите дистанции и печели медали, което е нещо уникално. Тези дни получи интересно предложение за съвместен лагер в Португалия с най-добрите кануисти в света. Кампът е в края на септември. Ангел сам ще реши дали да присъства на срещата. Поканата е от Андрей Крайтор, руски кануист, два пъти световен и веднъж европейски шампион в кануто. 

Бащата Николай:Ангел е отдаден на спорта. Гребането е на първо място, всичко останало отива на заден план. Жертва училище в името на спорта, за да се пребори за олимпийската квотата в Дуисбург. Тесният кръг от приятели също е свързан със спорта. Обича да е перфекционист. Неговата отдаденост промени дори нас. Много пъти в началото тренирах с него. Споряхме, за много неща около нашия спорт. Исках да му предам целия си опит, който имам зад гърба си. И сега работим заедно, но си следва треньора. И му вярва много, което е много важно.

 

 

 

На баба манджите най-вкусни

 

Ако има някой, който да е главна причина Ангел Кодинов да е това, което е сега, то това е баба му Евгения Николова. Хората казват, че по-вкусно от манджите на баба няма. Тази максима в пълна сила важи и за бабата на Ангел. Евгения Николова е главният диетолог във фамилията и следи строго за безупречния диетичен режим на пловдивската надежда в гребането. Няма манджа, която да се опре на баба Евгения, а качеството е далеч над това на ресторант с пет звезди, признава Ангел Кодинов, който обаче, въпреки манджите, е изваял тяло като на манекен.

Ангел Кодинов: Ще карам на финала в Рио
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...