вторник, 18 Февруари 2020 14:53 ч.

Английската издава книга с лично творчество на ученици и учители

Три отделни цикъла представят поеми, разкази, есета, откъси от романи и рисунки
04.05.2017   |   20:33
Прочетена: 997   |
Коментари: 0
Английската издава книга с лично творчество на ученици и учители

Произведения на завършили и настоящи ученици и учители от езиковата гимназия включва новият проект "Алманах на ЕГ "Пловдив".  В сборника има текстове и на възпитаници на школото, участвали в летния лагер на Фондация "Стоил Куцев - Даскала". В тазгодишното първо издание, което се очаква да излезе съвсем скоро от печат, могат да бъдат открити поеми, разкази, есета, откъси от романи, рисунки. Алманахът е разделен на три цикъла.

В първия са включени ученически произведения на български и английски език. Английските текстове са любезно редактирани от учениците в клуба по творческо писане на английски език под ръководството на Ребека Странева - помощник-учител по английски език към Комисия „Фулбрайт” и стипендиант на Фондация „Америка за България”, и Димитрия Кирякова. Тази част от алманаха съдържа още произведения на 25 различни ученици - завършили и в момента учещи в ЕГ "Пловдив".

Във втория цикъл - „Летен лагер на фондация "Стоил Куцев - Даскала", са включени текстове на 21 ученици, взели участие в него, а в третата част - „Учители”, могат да бъдат намерени различни текстове, написани от шестима учители в Езикова гимназия "Пловдив". Материалите са събирани от преподавателите по литература по идея на Ружа Маринска, а редактор на алманаха е Петър Краевски.

Николай Радев дава път на младите таланти

Красимир ТАНОВ, 12 "е" клас

Директорът на езиковата гимназия „Пловдив” Николай Радев споделя, че с влизането си през 2014 година в училището, заедно с картонения морков, който му подарили 12. клас, като директор-заек е затрупан с произведения на таланти, които го изваждат от математическия ритъм и го потапят в духовността на Английската гимназия.

„Тогава си обещах да организирам издаването на това прекрасно творчество. А догодина ще развием проекта в мултимедиен“, обещава той.

АНКЕТА: Развива ли се българската литература, или лежи на славата на класиците?

Анкета на Гергана Иванова, 9 "в" клас

Елена Иванова, 9 "в" клас:   
Съвременните писатели имат по-динамичен и неангажиращ нюанс в творбите си. Те представят актуални казуси и градят нова слава за литературата .

Пламен Богданов, 12 "в" клас:    
Старите автори имат основополагаща роля за литературата. Развитието на литературното творчество е естествен процес, но нови автори и произведения не достигат лесно до аудиторията си.

Кера Станева, 10 "д" клас:
Има много млади български автори. По-краткият формат и различният им стил на писане ги отличават от класическите произведения.

Красимир Танов, 12 "е" клас:  
Не се промотира нова българска литература. Има добри български автори и сега, но проблемът е липсата на заинтересованост.  

--------------------------------------------------

Елизабет и Виктория с рими

КЕСТЕН 

Стоиш. 

Наоколо мъдрост струи.   

Стигаш небето с клони. 

Вятър в листата ти. 

Блаженство. 
Успокояваш ме.  

До теб се чувствам достойна. 

Зад твърдата ти кора 

се крие радост. 
Обгръщаш плодовете си  

в мантии от бодли. 

И уж предпазваш от света, 

а целият си свят. 
И мисля за теб - 

в сянката на кестена 

в двора 

как ни крепиш 

в трудните дни,  

скъпи мой дядо. 

Елизабет Годжеманова, 12 "ж" клас   

***

С  Господ спим на двуетажно легло.

Сутрин той слиза по стълбата.

Страх ме е някой ден

да не поиска да я изкача.  

Виктория Костова, 12 "д" клас

Импресиите на Нели

ЛЕТЯЩИЯТ ВЛАК

Трудно ми е да чета във влак. Гледам книгата и се опитвам да се съсредоточа върху буквите, но отстрани пейзажът се променя - дърво, още едно, далечни къщи, гора и още хиляди дървета... Чета за кифли с мармалад, за кафе, за облаци и една блудкава любовна история, само че главата вече ме боли и леко ми се повръща, затова оставям книгата и затварям очи. Представям си, че влакът лети, защото аз не мога...

Нели Александрова, 10 "ж" клас  

***

Пътят от нас до вас е безкрайно дълъг. Измерва се в смеха ми, когато сме заедно, споровете ни за книги, музика и всичко, в дългите раздели пред вратата ми, неспазените обещания да няма други срещи и последвалите ги такива, в цветята, страха ти и егоцентризма ми. Пътят от нас до вас е три пресечки - толкова е от живота до смъртта.

***

Мразя косата, очите, гласа ти. Ненавиждам те, когато се смееш и когато крещиш. Обичам те, когато спиш.  

Нели Попарова, 12 "д" клас

Търсят се творби за брой 2

Първият алманах на езикова гимназия „Пловдив” скоро ще бъде факт, но това не е краят. Всеки един ученик от гимназията, който желае да има публикувана творба в следващото издание на алманаха, може да се обърне към преподавателите по английски, български и немски език.

Страницата е подготвена от клуба по журналистика към ЕГ „Пловдив” с ръководител Петър Краевски


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...