петък, 20 Септември 2019 22:39 ч.

Анкета на Марица.бг: Пловдив разделен за оставката на кабинета при "Радев - президент"

49.28% смятат, че правителството трябва да подаде оставка, ако Цачева загуби. 50.73% са на мнение, че Борисов не бива да напуска кораба
11.11.2016   |   09:44
Прочетена: 3079   |
Коментари: 9
Анкета на Марица.бг: Пловдив разделен за оставката на кабинета при "Радев - президент"

Галина ГЕОРГИЕВА


 

Миналата неделя ГЕРБ претърпя първата си изборна загуба, откакто Бойко Борисов влезе в политиката с инстинкт на победител и безотказно действаща харизма. Тази неделя очакваме отговорите на два фундаментални въпроса - ще успее ли ГЕРБ да вземе реванш в решителния сблъсък на Цецка Цачева с генерал Румен Радев, и ако това не стане, ще се стигне ли до оставка на кабинета. Такъв анонс на висок глас направи самият премиер още в началото на кандидатпрезидентската кампания. 

В понеделник пуснахме анкета на сайта ни Марица.бг с въпроса „ Трябва ли резултатът от първия тур на президентските избори да влияе на стабилността на правителството?”. В допитването са участвали 985 души. А резултатите показват, че пловдивчани са разделени в мнението за оставка на кабинета при провал на ГЕРБ на президентските избори. Общият сбор на процентите „за „ и „против” е на кантар.

В анкетата бяха включени пет отговора: „Да, резултатът показва промяна на статуквото в политиката. Оставка", "Не, партиите, подкрепящи правителството, имат най-висок общ резултат”, „Не, правителството е легитимно избрано и трябва да изпълни мандата си докрай”, „Не. Както президентът трябва да е независим, така и правителството не бива да зависи от него”, „Да, защото Борисов така обеща”.

31.35% от хората са дали положителен отговор на първия въпрос. Според тях по-високият резултат за ген. Румен Радев, подкрепен от БСП , показва промяна на статуквото в политиката, в което правителството вече не се ползва с достатъчно широка подкрепа.

 22.75% от запитаните обаче са на обратното мнение. Според тях  както президентът трябва да е независим, така и правителството не бива да зависи от него. И затова не трябва да се прави връзка между резултатите от президентския вот и бъдещето на кабинета.  

Други 21.93% от анкетираните също не желаят оставка и нови избори. Те настояват, че правителството е легитимно избрано и трябва да изпълни мандата си докрай. Много анализатори твърдят, че при едни нови избори ГЕРБ пак ще е първа политическа сила и ако не успее да състави кабинет, ще даде на БСП възможност, но столетницата няма да има с кой друг да управлява освен с ДПС. 

Оставка обаче на правителството в навечерието на зимата и на изключително сложната международна обстановка и мигрантска криза ще хвърли България в поредния хаос. Затова и хората не искат Бойко Борисов да напуска кораба.

 6.05% от включилите се в анкетата на Марица.бг са избрали следния отговор: „Не, партиите, подкрепящи правителството, имат най-висок общ резултат”. Ако броим гласовете на първи тур за Цецка Цачева, Трайчо Трайков и Красимир Каракачанов ще получим 1 642 214 гласа, което наистина е голяма подкрепа, макар да не достига 50% от общия брой на бюлетините.

Освен това не е сигурно, че хората, подкрепящи отпадналите кандидати, ще бъдат достатъчно активни тази неделя. Реформаторите вече обявиха, че ще подкрепят на втори тур кандидата на ГЕРБ. За кого ще гласуват симпатизантите и членовете на НФСБ, ВМРО и Атака, обаче ще стане ясно в неделя вечерта, след като Каракачанов ги призова да се доверят на собствената си съвест.

Последният отговор в анкетата на Марица.бг е „Да, защото Борисов така обеща” и събира 17.93%.  Тези, които са кликнали върху него, явно не са привърженици на ГЕРБ и искат промяна. Общият резултат от отговорите на въпросите „за” оставка е 49.28%. А общият сбор на процентите от отговорите с „не”, които на практика подкрепят кабинета дори при загуба на Цачева в неделя, е 50.73 на сто. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...