събота, 20 Януари 2018 10:59 ч.

Археолозите продължават разкопките в Одеона с 40 000 лв.

Античната сцена посреща гости в началото на 2018-а
22.02.2017   |   12:16
Прочетена: 2170   |
Коментари: 2
Археолозите продължават разкопките в Одеона с 40 000 лв.

Археологът Мая Мартинова и екипът влизат в Одеона за теренни проучвания след 1 април. Това е първата стъпка най-големият форумен комплекс в България с 300-350 места да бъде доразкрит, укрепен и доразвит, за да се пристъпи към завършването му.  

За работата на терен са заложени 40 000 лв. от бюджета за археология. Зоната, в която ще влязат специалистите, е в посока ресторант "Одеон", където преди време имаше пропадане. След като Мартинова подготви своята експертиза и приключи с археологията, трябва да бъде изготвен проект и да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Средствата за довършване на Одеона до Акт 16 са 350 хил. лв. 

Те включват всички етапи - проектирането за укрепването, реставрацията и консервацията и изграждането на обслужващата инфраструктура. 

Трябва да се махнат тоалетните, както и временната постройка на входа. В проекта ще бъдат предвидени нови помещения за охраната, място за продажба на билети и магазинно пространство, където да се предлагат всички информационни материали, книги, сувенири и карти, които да улеснят туристите по време на гостуването им в Пловдив, уточни зам.-кметът Амелия Гешева.

Тя допълни, че красивият античен форум, който е бил център на комплекс от обществени сгради, трябва да бъде завършен до края на годината.

Така туристите ще могат да се насладят на откритите ценни мраморни фрагменти от сградата, надписа върху постамента на императорска статуя, запазените антични зидове и оригиналните мраморни полуколони. Ще бъдат достъпни и подземните пространства, които бяха разчистени още миналата година, докато вървеше ремонт на седалките и сцената в комплекса. 

Идеята на общинските власти е до 2019 г. Одеонът да се превърне в едно от добре разработените артпространства. Така вместо градските старейшини от античността, на покритите с каменни плочи трибуни ще се настанят пловдивчани и гостите на града, които ще се наслаждават на концерти и камерни представления.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
540
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...