понеделник, 23 Септември 2019 10:59 ч.

Асен Колев: Не циганите са причината да не ни приемат в Шенген

Ромската общност няма достъп до големите пари и държавните предприятия и не носи вина за истинските проблеми в държавата
16.01.2018   |   12:14
Прочетена: 1416   |
Коментари: 0
Асен Колев: Не циганите са причината да не ни приемат в Шенген
Снимка: Асен Колев, доктор по философия, експерт по етническите въпроси и член на Националния съвет по етническите и интеграционни въпроси към Министерски съвет

На 12 януари в интервю за в. „Марица” проф. Михаил  Константинов намеква, че в Шенген не ни искат, защото тук има много цигани. Неговият отговор е следният „Другият въпрос, който трябва да се реши, е Шенген. България и Румъния биват спирани с политически мотиви, което е неправилно. В шенгенските критерии има технически изисквания, ние сме ги изпълнили и надхвърлили. Това, че на някои партии в Германия и Холандия не им харесват България и Румъния, е друг въпрос, но тук виждаме още едно проявление на западното лицемерие. Не ни искат, защото има много цигани".

Не циганите са причината да не ни искат в Шенген. Има пет изисквания, на които България трябва да отговори, за да се присъедини към шенгенското пространство - въздушните граници, опазване на визовия режим, полицейско сътрудничество, защита на личните данни и подобряване на граничния контрол със страни, които не са в Шенген.

От тези 5 компонента къде са циганите, които пречат на влизането на нашата страна? Проф. Константинов е интелигентен човек, лектор в различни университети, и с подобно изказване не дава добър пример нито на своите студенти, нито на българското общество, нито на читателите на „Марица”.

Не бива в циганите да търсим причините за нещата, които се случват в нашата държава. В интервюто  проф. Константинов казва, че няма корупция в България, но има много кражби. Искам да подчертая, че циганската общност нито има достъп до банковите сейфове, нито до големите предприятия, за да има възможност да краде и да нарушава равновесието в нашата страна.

Не искам да създаваме предпоставки за натоварване на циганската общност,  от това ние, като български граждани, нямаме полза. В някои страни от Западна Европа част от циганската общност нарушава законите, има кражби, но най-големите удари на банкови сейфове в Европа не са направени от цигани.

Във всяка общност има хора, които не спазват законите, но има малко социална натовареност на нашата общност особено след 90-те години поради ред причини. Големите проблеми в общността ни са образованието, непознаването на задълженията и правата, незнанието на български език и липсата на мотивация.

Ако проф. Констинтинов не се извини, смятам да подам жалба до Комисията по дискриминация.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...