петък, 19 Октомври 2018 16:21 ч.

Атанас Хранов - Художникът, ударен от три мълнии

Първата е скалното катерене, втората - срещата с океана, третата - изкуството, казва професионалният приключенец
18.03.2017   |   19:55
Прочетена: 1221   |
Коментари: 0
Атанас Хранов - Художникът, ударен от три мълнии

Учените твърдят, че шансът да те удари гръм е едно на няколко милиарда. Ако веднъж обаче се е случило, вероятността да се повтори е едно към няколко милиона. Ако вече е станало два пъти, то задължително затретва.

Така е и с всяко друго нещо в живота, разсъждава художникът Наско Хранов. Примерите, че тази максима действа безотказно, пловдивчанинът намира навсякъде около себе си, а и в собствения си бит.

Признава с усмивка, че най-забавното доказателство от личния му опит е упоритата последователност, с която опропастява коли. Забил двигателя на първата и си казал, че е случайност. На единайсетия блокиран мотор обаче разбрал, че теорията на вероятностите действа по утвърдена схема.

По предначертание се движела и страстта му към приключенията. Първата "мълния" било скалното катерене. Успял да зареди с високоволтовото електричество не един и двама свои приятели. Някои от тях се запалили до там, че дори надминали учителя си. Вторият гръм била срещата с морето. Пораженията му Наско носи и до днес. 

Търсенето на предизвикателства е професия. По какъвто и начин да го погледнеш. Ако веднъж проявиш афинитет и храброст да се захванеш с нещо, което хората определят като приключение, е много вероятно да го направиш отново. За мен морето е точно това - начин да преодолея страховете си, да наложа волята си. Неповторимо изживяване, казва художникът. И допълва: "Сред необятната шир човек изпитва характера си, преживява своите си страхове". 

Наскоро при едно от последните си плавания в Атлантическия океан към Канарските острови дори започнал да си мисли: възможно ли е да превърне пътешествията си в постоянен начин на живот. 

Представях си как обикалям из морската шир. Но не по нашенски - от островче на островче през лятото, а истински - в огромния суров и жесток океан. Нищо не може да замени усещането от уюта на това, след няколкочасова борба със стихиите яхтата ти да акостира в някой залив, разказва художникът. И все пак - въпреки емоциите и адреналина открил, че неговото място е в ателието.

Морето е необятно и там няма нещо, което да ти се случи два пъти като повторение. Рутината обаче все пак помага. Ако видиш сто бури и ги преживееш - 101-ата макар и различна, ще е комбинация от други две, които вече са ти се случвали, разказва художникът. Той е доволен и от факта, че хората, които обича и които го обичат, се радват на щастието му, без да му дават съвети и да го спират заради собствените си страхове. Затова Хранов си налага да даде криле и да не възпира от неговите си приключения и сина си.

Третата мълния - изкуството, обаче е най-поразяващата. Благодарение на нейното мощно електричество, художникът попада в групата на вечните приключенци. Просто така са му отредили статистиците - един път ток, втори път може, трети път - завинаги. Затова трябва да му се вярва безрезервно, че най-щастлив се чувства със създаването, с правенето. 

Да създадеш нещо е много красиво, съкровено, сакрално действие. Миг на върховно щастие, любов, която искаш да споделиш с хората. Съвсем осъзнато е, а колкото по-интересен е животът и колкото по-богат е бекграундът на един творец, толкова по-интересно е това, което рисува, казва пловдивчанинът. И заявява, че мълниите в живота му на приключенец са причината да прави омагьосващо изкуство. Затова вместо да чака гръм от ясно небе, той просто си го измисля и тръгва по пътя към поредното пъстро предизвикателство.

Атанас Хранов е роден на 11 октомври 1961 година в Пловдив. Завършва Средно училище по изкуства в Котел и Националната художествена академия със специалност „Дърворезба“ при професор Антон Дончев. Твори в областта на пластичните изкуства и живописта, а необятната си фантазия превръща във факт с всевъзможни материали - дърво, ръчна хартия, платно, бронз, сребро и полимерна мазилка. Автор е на над 60 самостоятелни изложби. Реализира изключително любопитни съвместни проекти с поетите Веселин Сариев и Александър Секулов. 

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия в София, на много други музеи в страната, както и на частни колекции в България и чужбина. 

Атанас Хранов - Художникът, ударен от три мълнии
Атанас Хранов - Художникът, ударен от три мълнии
Атанас Хранов - Художникът, ударен от три мълнии
Атанас Хранов - Художникът, ударен от три мълнии
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
6969
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...