неделя, 25 Февруари 2018 17:44 ч.

Ахмед Муса иска други съдии, тези били предубедени

21.02.2017   |   15:44
Прочетена: 557   |
Коментари: 1
Ахмед Муса иска други съдии, тези били предубедени
Автор на снимката: Стоян ИЛИЕВ, Марица.бг

Обвиненият в разпространение на радикален ислям Ахмед Муса Ахмед поиска отвод на състава на Пловдивския апелативен съд, който гледа делото срещу него, защото бил предубеден. Днес Ахмед не се яви в съда, но адвокатите му Елвира Панкова и Красимир Елдъров поискаха съдиите Магдалина Иванова, Деница Стойнова и Велина Антонова да бъдат заменени от друг състав.

 

„Не се съмнявам във вашия професионализъм, но вашият състав е гледал искането за промяна на мярката за неотклонение на Ахмед Муса Ахмед и в определението сте записали, че той е с висок профил на престъпна дейност. Споменали сте и че той е осъждан през 2003 г., а той вече е реабилитиран”, обясни адвокат Панкова. Тя приложи и подписана от клиента й декларация, в която той също твърди, че съдиите на се безпристрастни.

 

След 20-минутно съвещание съставът отказа да си направи отвод, защото не се е произнасял по доказателствата нито по едното, нито по другото дело. В момента Пловдивският апелативен съд гледа за втори път делото срещу Ахмед Муса и още 12 имами, след като то беше върнато за ново разглеждане от ВКС. През 2015 г. други апелативни съдии от Пловдив увеличиха на 2 години затвор присъдата на Ахмед, останалите подсъдими се разминаха с глоби.

 

В хода на заседанието беше разпитан свидетелят Салим Салим, който поканил Ахмед Муса на сватбата на сина си през 2008 г. В по-ранни етапи на процеса се твърдеше, че на тази сватба Ахмед говорил за рязане на глави на хора, които не изповядват исляма. Салим обаче заяви, че Ахмед Муса само казал на младите да вървят в правия път. „Той е много хубав човек”, описа го Салим.

 

Все още се търсят експерти за ключовата по делото теологична експертиза, която трябва да даде отговор на въпроса дали проповядваната от подсъдимите идеология е форма на радикален ислям./Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4066
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...