понеделник, 17 Декември 2018 08:59 ч.

Батерии вадят ток от въздуха

02.01.2011   |   20:24
Прочетена: 1928   |
Коментари: 3
Батерии вадят ток от въздуха

Революционна въздушна батерия може да промени начина, по който хората работят, живеят и играят през следващите пет години. Това обявиха от IBM във своята пета годишна класация за технологии, които да повлияят на бъдещето ни.

Литиево-въздушните батерии, които произвеждат електрическа енергия от реакцията между литий и кислорода от въздуха, са привлекателни заради своя потенциал за съхраняване на огромни количества енергия. Те могат да бъдат практичен начин за съхраняване на три пъти повече енергия при същото тегло като днешните литиево-йонни батерии. Това ги прави годни за приложение при електрически превозни средства например.

Литиево-въздушните батерии са вече в процес на разработка, а IBM предвижда, че технологията, която използва реакция на въздуха, който дишаме, с енергийно интензивен метал, ще доведе до появата на по-малки, по-леки акумулаторни батерии, които издържат десет пъти по-дълго от литиево-йонните батерии на днешния ден. На практика тези батерии могат да бъдат използвани във всичко - от автомобили до домакински уреди.

Сред останалите топтехнологии, за които IBM вижда светло бъдеще, са холографските социални мрежи, персоналните сензори за околна среда, компютрите за генериране на топлина и други.  

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8077
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...