вторник, 25 Февруари 2020 07:21 ч.

Башибозуци нападнаха къща, хайдутите ги избиха СНИМКИ

Откриха първата в страната работилница за стари оръжия в най-южния ни град
10.09.2017   |   17:22
Прочетена: 1422   |
Коментари: 0
Башибозуци нападнаха къща, хайдутите ги избиха СНИМКИ

Башибозук нападна със страховита стрелба от пушки авзалийки, кремъклийки и Пибоди - Мартин вековна къща в Златоград и безчинства в нея, а хайдути спасиха живота на многолюдното семейство.

Защитниците освободиха нападнатото семейство и застреляха османлиите в пушечна битка със старинни огнестрелни оръжия. Възстановката на башибозушкото нападение се разигра в автентичната Пачилова къща - паметник на културата ва калдъръмените сокаци в Златоград от 20 души от клуб "Родолюбие" - Пловдив.

Малки и големи те бяха облечени в носии и османските облекла и с с пълно оборудване и накити, като един от "османлиите" носеше дори автентична муска.

Башибозукът нападна къщата и "уби" стопанина й, ограби дома и тормози семейството пред очите и на 30 рокера от 9 държави, които минават през Златоград от Гърция на европейска обиколка. От Златоград те продължават към Ахелой, а от там към Европа, каза кметът на Златоград Мирослав Янчев.

С гръмовната възстановка със старинни оръжия от 18 и 19 век, бе открита пред туристите първата по рода си тюфекчийска/оръжейна работилница в страната, която заработи в чаршията на Етнографския ареален комплекс.

"В рамките на годината на честването на 240 години от рождението на Делю войвода, създадохме първа по рода си в страната тюфекчийска работилница - оръжейна, в която ще бъдат ремонтирани и ще се правят оръжия от времето на Делю войвода, от времето на Възраждането, от времето на Руско-Турската освободителна война. Надявам се в тази работилница да можем да реставрираме оръжията, които се ползват от клубовете в страната за възстановки и се надявам да има и общообразователна роля, защото с тази работилница туристите ни, ученици и студенти ще могат да се информират за оръжията от тази епоха", каза инициаторът за създаването й, собственикът на единствената в страната частна чаршия Александър Митушев.


 

Първият музей на Делю войвода и на оръжията му

Тази година в чаршията се откри и първия по рода си музей на хайдутството и Делю войвода. В него освен информация за хайдутите Индже, Ангел, Вълчан, Капитан Петко войвода, Делю войвода, са показани и оръжията от съответните времена от 18 и 19 век.

"В тази колекция са изложени както огнестрелни, така и хладни оръжия, накитите на хайдутите и техните пособия, които са носили. Надявам се, че заедно с тази работилница ще върнем хората назад във времето. За това спомагат и възстановките, които правим на пазарен ден от Възраждането, продажбата на носии, които изработваме, както и всичко от терзийската и сарашка работилници. Имаме и работилница за цървули, правим и накитите - кюстеци, часовници от онова време. Така че когато туристите дойдат, могат да се облекат и оборудват напълно до оръжието от онова време", каза Митушев.

В тюфекчийската работилница ще се поправят пушки и пистолети и ще се правят огнестрелни старинни оръжия за възстановки.

"Тези оръжия, които се реставрират и пресъздават в Златоград, са правени до 1900 г. За тях няма амуниции и са разрешени по смисъла на закона за носене на огнестрелно оръжие. Те са само с предно пълнене и халосни патрони, Тяхното ползване е само за обществени мероприятия, където е разрешено ползването на барути", обясни Митушев.

В Златоград ще правят старите огнестрелни оръжия и с автентични елементи - машинка, цев, украса. От чаршията поканили специалист, който цял живот се занимавал с това.

За майстор тюфекчия се обучил и местния занаятчия, който от години изработва хладни оръжия. В Златоград са прочути с направата на хладното оръжие, което се свързва особено с българите - козият рог, което е служило за отбрана и нападение, когато им е било забранено хладното оръжие. /Марица.бг

Башибозуци нападнаха къща, хайдутите ги избиха СНИМКИ
Башибозуци нападнаха къща, хайдутите ги избиха СНИМКИ
Башибозуци нападнаха къща, хайдутите ги избиха СНИМКИ
Башибозуци нападнаха къща, хайдутите ги избиха СНИМКИ
Башибозуци нападнаха къща, хайдутите ги избиха СНИМКИ

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...