сряда, 16 Януари 2019 20:03 ч.

Баща на три деца измисли нова система: Даскали дават частни уроци по Скайп

Интернет портал предлага бяла дъска и електронна тетрадка в помощ на курсиста
07.04.2016   |   22:03
Прочетена: 1471   |
Коментари: 0
Баща на три деца измисли нова система: Даскали дават частни уроци по Скайп

Разкъсван между усилията да осигури добро образование на трите си деца, баща събра неколцина приятели от различни браншове и създаде онлайн платформа за курсове и уроци, които учителят дава в реално време по Скайп. Проектът на Калоян Кирилов стартирал преди около половин година, а от две седмици вече работи на практика.

Различното от другите съществуващи подобни сайтове е, че daskal.eu не предлага просто изтегляне на готови видеоуроци, като например портала ucha.se. Нито пък  обучения като Кabinata.com, където преподаването на материала е еднопосочно, обяснява Калоян. На него самия като татко все му се искало всички частни уроци на трите му деца да стават някак си онлайн, за да се спести търчането, само че да са и с жив учител, за да се обяснява подробно и във всеки миг да има обратна връзка какво е възприел ученикът. Така стигнал до идеята да събере общество от преподаватели от цялата страна, които да водят занимания в реално време през интернет.

Това обаче не е всичко. Освен че детето общува с даскала си по Скайп, двамата ползват още две екстри. За по-нагледно обучение на разположение в платформата е бяла дъска, досущ като в класната стая, на която могат да пишат и учителят, и детето. Всеки курсист си има и електронна тетрадка, в която например може да решава задачи в реално време под наблюдението на учителя си. Или пък преподавателят по английски да попита как е на чуждия език определена дума, а възпитаникът му да я изпише в онлайн тефтера.

В България в момента няма такъв формат на видеообучение. Екипът, който го е създал, е от предприемачи, IT експерти, финансисти и преподаватели от Софийския университет.

Платформата daskal.eu  може да се ползва и от деца, и от родители. Първият урок след регистрацията е безплатен.

Потенциалните курсисти избират  измежду 32-ма преподаватели, които до момента са се присъединили към проекта и дават уроци онлайн. Те са по математика, български език и няколко чужди езика: испански, френски, английски, турски, руски, италиански, китайски, португалски, немски, гръцки и български за чужденци. Всеки е представил себе си накратко и е обявил тарифи за индивидуално и групово обучение. Така потребителите могат да избират, като претеглят ценза му и цената на заниманията. Системата позволява и те да дават оценка на учителя, която също е нещо като препоръка и допълнителен ориентир за останалите.

Предстои постепенно да разширим екипа от преподаватели, като се обхванат всички общообразователни предмети, които се изучават от 1. до 12. клас, обясни Калоян Кирилов. По-дългосрочната цел е да се осигури по същия начин и обучение по специфични дисциплини. Има възможност и за онлайн корпоративни обучения.

Дали училищата ще минат изцяло на онлайн система след 10-15 години, е още рано да се каже категорично, но в момента платформата дава възможност да се прави интерактивно и двупосочно 95 на сто от това, което се прилага в клас, добавиха от екипа. Като начало са заложили платформата да може да се ползва по най-простия начин - с компютър, клавиатура и мишка. Визуален контакт се осъществява чрез уеб камера. Така системата е полезна за по-широк кръг потребители, отколкото ако се заложи по-лесното иначе боравене със сайта - през таблета, който има тъч скрийн.

Създателите на портала използват модерните технологии, но отдават и почит към традицията в българското образование. Затова всеки учител в общата база данни е с цялото си име, но на  персоналната му визитка е записан само като Даскал. Учителите са от цялата страна и даже зад граница. Даскал Васил например е докторант в Софийския университет и редактор на над 40 книги.  Даскал Яница е възпитаник на Руската гимназия под тепетата и има диплома по лингвистика от Пловдивския университет. Даскал Евгения  в момента е класна на третокласници и  е магистър по предучилищна педагогика от ПУ „Паисий Хилендарски”. Даскал Емине е завършила висше училище в Истанбул и е готова да преподава български на чужденци по система на Анкарския университет. Даскал Георги пък е дипломиран в Гърция, където е учил хлапета на имигранти. Готов е да преподава гръцки на всеки, който иска да си преведе сам песните на Никос Вергис, да си поръча без чужда помощ сувлаки по време на ваканция в южната съседка или пък има намерение да ползва езика за бизнес контакти. А Даскал Анастасия ще разкрива прелестта на руската реч и култура направо от Русия.

Единственото неудобство е, че няма как онлайн уроците да са по-евтини от другите, защото преподавателите държат цените. Пазарът обаче ще покаже дали тарифите могат да паднат, каза Калоян Кирилов. Плащането също е изцяло по интернет.

От старта на проекта преди две седмици вече има 100 потребители, които са започнали обучението си чрез уроци в реално време по интернет.

Баща на три деца измисли нова система: Даскали дават частни уроци по Скайп
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...