сряда, 21 Февруари 2018 07:37 ч.

Биберонът с мед разрушава детските зъбки

Благодарение на силанизацията се постига 90-93% редукция на кариесите
12.10.2017   |   15:05
Прочетена: 815   |
Коментари: 0
Биберонът с мед разрушава детските зъбки

Д-р Ангел Трендафилов има две висши образования. Завършил е Медицински колеж - Пловдив, след което и Стоматология в Медицински университет Пловдив. Пет години работи в спешен кабинет. В продължение на три години живее в Белгия, където завършва курс по дентален рентген. Защитава сертификат в Брюксел. Държи изпит на три езика - английски, френски и холандски, след което получава право да работи с дентален рентген и да практикува в страната. След завръщането си от Белгия открива собствен кабинет в Пловдив.

Добринка ДИМОВА

-Д-р Трендафилов, каква профилактика препоръчвате за здрави зъби?

  -Темата за профилактиката е много обширна. Голяма част от хората не знаят как правилно да мият зъбите. В стоматологията съществуват редица методи и техники, но масово пациентите използват хоризонталния - тоест движат четката напред и назад. В практиката обаче са описани много случаи на увреждане на емайловата структура именно от този начин на движение на четката. Когато пастата съдържа повече абразив или четката е по-твърда и се приложи малко по-силен натиск, се образуват клиновидни дефекти или ерозио по емайловата повърхност. Това налага впоследствие и обтурацията на тези зъби. Най-безопасни са вертикалните движения за миене на зъбите - когато четката се движи нагоре и надолу. При тях не се наблюдават странични ефекти. Изключително добре почистват повърхността на зъбките, дори и част от междузъбното пространство. Много добър метод са и кръговите движения. Те почистват добре, а също така масажират и част от венеца.

-Каква четка и паста да избираме?

  -В аптечната мрежа се предлагат много видове четки на различни марки. Основно човек трябва да подбира четка според състоянието си. Ако има тежко увреждане на венците, е по-добре четката да бъде с мек косъм. Иначе препоръчвам на пациентите да подбират медиум (средната). Не виждам смисъл да се използва най-твърдата четка. Там има опасност при по-силен натиск човек да увреди емайловата структура. Формата на четката няма голямо значение. Съветвам пастите да бъдат винаги с флуорна съставка - натриев монофлуорофосфат, натриев флуорид, калциев флуорид, калциев карбонат. Флуорът е основен елемент, който предпазва емайловата структура на зъбите. Задължително трябва да се чете съставът на всяка паста. За децата трябва да се избират четки и пасти, съобразени с възрастта им.

Средно между 2 и 3 минути е най-доброто време за миене на зъбите. Добре е да се почиства цялата уста. На гърба на главичката при някои четки съществуват гумички, подходящи за измиването на езика. По гърба на езика се съдържат доста бактерии, които са подходяща среда за развитието на кариеси. Не бива да се подценяват и конците, които почистват перфектно пространството между зъбите. А е много трудно това да се постигне само с четката. Дори електронните четки за зъби не могат да почистят толкова добре това пространство. В Белгия се използват интердентални четки, които вече навлизат и у нас. Те влизат в пространството между зъбите и го почистват много добре. Важно е също родителите да създадат у децата си навик за миене на зъбките. 

-Кога трябва да започне миенето на зъбките при децата?

- Още с пробива на първите зъбки, около шестия месец. Разбира се, когато пробият 1-2 зъба в устата, няма как да се използва дентална четка. Тогава се използва памуче с 2-3-процентов разтвор на кислородна вода. С него се обтрива повърхността на зъбките и така е до първата годинка. След втората и третата година на детето измиването трябва да стане с четка и паста за зъби. Детските зъби са с много слаба минерализация и бързо се разрушават от зъбен кариес. Затова трябва хранителната профилактика и профилактиката за миенето да е много активна. В практиката съществува и т.нар. биберонен кариес. За да е послушно детето, голяма част от родителите използват биберон, намазан с мед. Той остава цяла нощ в устата на бебето, но по този начин зъбките се разрушават само за няколко месеца. Тази техника трябва да се избягва. Също така родителите трябва да свикнат да водят децата си на профилактични прегледи поне веднъж годишно. Това важи и за възрастните. Ако има някакъв проблем, той да бъде отстранен още в начален стадий.

При децата се използват и методите на силанизиране. Това е една сравнително нова техника, при която, ако има по-дълбоки фисурки, те се запечатват със специални материали, наречени силанти. По този начин се постига 90-93% редукция на зъбния кариес. Трябва да се следи този силант да не се изтрива с времето. Но поставен веднъж в годината, дава много добри резултати.

-Този метод може ли да се използва и при възрастни?

  -При възрастните вече се е образувала фисурката, тя не е толкова слабо минерализирана. Най-голяма нужда от този метод има в периода на пробива на зъбките, когато минерализацията е най-слаба. При възрастните важна е ранната профилактика. Когато веднъж в годината се извършват прегледи и се забележи стадий на бяло петно - първият кариес, чрез прилагането на специални разтвори можем да върнем обратно процеса. Тоест, когато има бяло петно, е настъпила деминерализация. Чрез флуорни гелове и лакове можем да наситим обеднения на калций емайл с флуорни съставки и да стопираме развитието на кариес.

За развитието на един кариес имат значение три основни фактора - микроорганизмите, субстратът и фактор време. Ако един от тях липсва, не може да се образува кариес. Знаем, че няма как да премахнем микроорганизмите в устата. Те се образуват постоянно. Но можем да ги почистим с паста и четка. Можем да премахнем и фактор субстрат (или храната), отново с четка и паста. От храната основният проблем за зъбите са въглехидратите. Те са полезни за организма. Но захарта е много вредна за зъбите. Микроорганизмите в зъбната плака разграждат захарта и се образуват киселини, които довеждат до понижаването на Ph. Нормалното Ph в устата е 7-7.5. Благодарение на фактор време, когато киселината остане повече от 24 часа в устата, тя започва бавен процес на извличане на калция от емайла и т. нар. реминерализация. И тогава рисковете за кариес се увеличават в пъти.

Белтъците и мазнините не водят до образуване на зъбен кариес. Даже в практиката е описано, че мазнините създават един филм върху емайла, който има леко протективен ефект. Но, разбира се, не може да разчитаме на това.  

-Рекламират се дъвки и води за уста, които могат да заместят четката. Какво е вашето мнение за тези продукти?

- Четката няма как да бъде заместена. Когато човек обядва на работното си място и няма как веднага да използва четка и паста, на помощ може да дойде дъвката за намаляването на риска от зъбен кариес. Водите за уста също ги препоръчваме, но когато вече зъбният камък е почистен. Зъбният камък е основен причинител на травми върху венците, възпаления на венците, пародонтити и дори загуба на зъби.

Съветвам пациентите да правят редовни профилактични прегледи и почистване на зъбния камък. Желателно е това да става поне веднъж в годината. Някои пациенти бързо натрупват зъбен камък, с месеци. Той се образува от непочистена зъбна плака. Когато зъбната плака се почисти веднъж годишно от стоматолог, това намалява риска и от образуването на кариес, и на зъбен камък. Имал съм пациенти с толкова натрупан зъбен камък, че трудно се различава къде завършва единият и къде започва другият зъб. Всичко е като в шапка. Това е голяма травма за венците, тъй като ги избутва към корените. Почистването не е болезнено, напълно безопасно е и може да се извършва дори при бременни жени. По време на бременността поради хормоналната буря понякога се получават гингивити. Съветвам още при планирането на бременността да се извърши стоматологичен преглед, при който да бъде почистен зъбният камък, да се пломбират зъбите. Много често детето извлича калция на майката. В днешно време бременните жени рядко приемат калций. Преди години гинеколозите предписваха калциеви препарати, но сега е включена само фолиева киселина. Тоест бременната жена изпитва хроничен недостиг на калций. Тя няма как да го набави освен чрез храната и допълнителни медикаменти. Детето има силна нужда от калций, защото изгражда кости и зъби. И най-лесният начин да си го набави е като извлече този от зъбите на майката. И с това се обясняват честите причини за загуба на зъби при бременни жени. Разрушават се много мощно зъбите. Добре е да се приемат повече храни, богати на калций - мляко, сирене, кашкавал. Съветвам бременните жени да се консултират със своя гинеколог дали е уместно и в какъв процент да приемат калций като медикамент, за да се спре този процес. Имал съм много бременни пациентки, при които е имало загуба на зъб. И пак стигаме до профилактиката.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3993
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...