събота, 20 Януари 2018 10:55 ч.

Бивш кмет нагази в ада на бюрокрацията

След 4 мандата начело на община Калояново Александър Абрашев мина от другата страна и сега е ръководител в частния бизнес
19.02.2017   |   15:00
Прочетена: 3398   |
Коментари: 2
 Бивш кмет нагази в ада на бюрокрацията
Снимка: Като кмет на Калояново с Жерар Депардийо, който снима в селото част от филма „Пътуването”

„Бюрокрацията в държавата ме ядосва страшно. Режими, разрешителни, в някои министерства е просто истински ад." Изказването не би прозвучало изненадващо, ако идваше от устата на човек, който цял живот се е занимавал с бизнес. Но когато негов автор е един кмет с 4 мандата зад гърба си, е най-малкото повод за размисъл. Защото общините също често са обвинявани в тежки бюрократични процедури. Ала според бившия кмет на Калояново Александър Абрашев с местните администрации се работи далеч по-лесно. Сега той е от другата страна, защото от малко повече от година е директор в строителната фирма „Пътинженеринг”. И контактува с държавни и общински структури на всякакви нива.


Абрашев добре познава процедурите в държавата не само заради 16-годишния си опит в бюджетирането, а и защото под негово ръководство общината реализира европроекти за над 20 млн. лева. При това, без да се стига да налагането на финансови корекции, което е страшен удар за малките общини. По Програмата за развитие на селските райони в Калояново са изградени пътища, пречиствателни станции и канализация, а по програма „Регионално развитие” са санирани училища и детски градини и е укрепено коритото на реката в Калояново.

След целия този административен и финансов опит за него не би следвало да има изненади в държавната администрация. Само че някои елементи от новата му дейност са на практика удар в стената на тежката бюрократична машина. „Пътинженеринг” се занимава, освен със строителство, и с добив на инертни материали. „Ако имаш разрешително за един елементарен сондаж и то е изтекло по някаква причина, не можеш да го удължиш. Цялата процедура трябва да започне отначало с всички анализи и разработки.  Като че ли всичко е направено така, че да има повече работа за консултантите. При това говоря за напълно законните практики, другите въобще няма да ги коментирам”, дава пример Абрашев.

 И доразвива мисълта си с бизнес, който добре познава и от двете страни - концесиите за добив на инертни материали. „Ако искаш да разработиш една такава концесия, минават между 6 и 10 години, преди да започнеш дейност. Ако някой си мисли, че фирмите печелят страшно много от това, греши. С тези неща се занимават основно фирмите, които работят и в строителството”, казва той. С опита си на кмет обяснява и докъде води сложна процедура по този тип концесии. „В предишните години процъфтяваше незаконното вадене на инертни материали под формата на почистване на речни корита.  Правеха го безплатно,  държавата вкарва дадена фирма да чисти някоя река, без да плаща. Кой работи без пари? И се започва едно безконтролно копаене на реката, подриват се устоите на мостове и съоръжения. По тази схема се наложи между 2007 и 2011 г. държавата да даде 1 200 000 лева, за да укрепим коритото на реката и да спасим един мост в Ръжево Конаре”, разказва Абрашев. И така описва този роден абсурд:  ако някой иска да работи по правилата, да чака с години, а друг да руши коритата на реките, при това с благословията на държавата.

И понеже е бил кмет от края на 90-те години, откакто се говори за децентрализация на държавата, днес обобщава: „Напротив, тя все повече се централизира”. 

Абрашев е един от малкото хора у нас, отказали се от властта доброволно. И като съзнателно взето решение и добре премислен избор. Започнал да разсъждава дали не е време да зареже кметуването още през 2009-2010 г. „Тогава бяха 50 на 50. Ала през 2011 г. имаше двама такива юнаци сред кандидатите за кмет на община Калояново, че реших да се явя отново на избори. Но казах, че това е за последно. Много сериозно ми беше писнало”, споделя той. И обяснява  защо на един кмет е по-нормално да му писне, отколкото да се пристрасти към поста си. „Трябва да се съобразяваш с всичко и с всички, телефонът ти звъни непрекъснато. От най-рутинната работа до инцидентите - винаги трябва да си на линия. Добре че, ако изключим наводнението от 2005 г., други природни катаклизми в нашата община не е имало”, казва той.

Натрупаната умора съвпада с края на програмния период, по който е работил като кмет и финализирането на започнатите проекти. Това му дава правото да си тръгне без угризения на съвестта, че зарязва недовършена работа. „През 2015-а вече изобщо не ми и минаваше мисълта, че мога да участвам в пета кампания”, заявява  Абрашев.

Не е кмет само от година и четири месеца и вече е свикнал да се наслаждава на факта, че никой за нищо не го търси и не го притеснява. Публичността не му липсва и сега се радва, че след работа може да отиде на фитнес, без това да предизвика медиен интерес.

И новата му работа е с ръководни функции, но според него в частния бизнес това нищо не означава, защото често се налага всеки да работи всичко. „Чувствам се чудесно, че вече няма нужда да балансирам между различни интереси, както това се прави при работата в един Общински съвет. Като член на СДС от четирите ми мандата имах мнозинство зад гърба си само в един - от 2003-а до 2007-а. И парадоксалното е, че точно тогава имах най-много проблеми”, усмихва се Абрашев. И отчита, че за 16 години на кметския пост е отсъствал само от заседание и половина на Общинския съвет. Гордее се, че по време на дългото му управление не е имало сътресения в общината,  а през 2015-а е оставил администрацията без никакви дългове.

Още е член на СДС, макар малко да се срамува да го каже след всичките разправии и скандали в дясното през последните години. Като успешен кмет на последните парламентарни избори през 2014 г. Реформаторите се готвят да го издигнат като водач на листата в Пловдивска област, където  е добре познат. В последния момент обаче начело е спуснат лидерът на БЗНС Николай Ненчев. „Не исках да ставам депутат, а да донеса гласове на листата. Отказах се, нямаше смисъл”, спомня си той.  

Днес се опитва да намери нещо позитивно в разцеплението на десницата. И го намира само във възможността, ако и трите формации - Реформаторският блок, „Нова република” и „Да, България”, претърпят крах на вота на 26 март, най-сетне десницата да се стресне. И да се роди нещо читаво.

Работил и в АЕЦ

Александър Абрашев е роден през 1968 година в Калояново. Завършва микроелектроника в Техническия университет в София, а след това и финанси  в Пловдивския университет. Работил е като склададжия в частна козметична фирма в Пловдив, после три години  в АЕЦ „Козлодуй”. Печели изборите за кмет на Калояново за пръв път през 1999 г. Отказва се от поста през 2015-а и няколко месеца по-късно  започва работа в „Пътинженеринг”.

С цена под 50% : Интересните обществени поръчки

В новата си битност от страната на бизнеса бившият кмет Александър Абрашев заявява: по-лесно е да кандидатстваш по обществени поръчки, отколкото да обявяваш такива процедури. Защото хората винаги подозират, че кметът дава нещо на някой свой човек. „Не отричам, че има и такива случаи. Само като видя една поръчка и установя, че цената в нея е с тежест под 50%, и ми става интересно”, коментира Абрашев.

Абрашев като строител през 2016 г.
Абрашев като строител през 2016 г.

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
540
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...