четвъртък, 22 Февруари 2018 14:23 ч.

Бизнесът в битка за парите от санирането

За 43 блока са избрани изпълнители, още 24 чакат на опашка
14.09.2017   |   10:00
Прочетена: 1048   |
Коментари: 0
Бизнесът в битка за парите от санирането

Невиждана конкуренция сред строителни фирми  се наблюдава на последния търг за избор на изпълнители за саниране на 7 панелки по националната програма за енергийна ефективност. Преди две години, когато се заговори за държавното финансиране на старите блокове, в бранша гледаха със съмнение на предстоящите ремонти. А завчера на търга в община Пловдив за седем сгради бяха отворени 43 оферти.  

Най-голяма се очертава битката между фирмите за два блока на ул. „Иван Гешев” № 2 - 6 в „Западен”, чийто ремонт струва 800 000 лева, и на ул. „Лев Толстой” 3 - 7 в „Източен”, за който са осигурени 712 000 лева без ДДС. За двете сгради са подадени по 20 оферти, съобщи за рекорда шефът на дирекцията за обществените поръчки Тодор Тодоров.

Пловдив започна да се отлепва от дъното, където беше се озовал по изпълнението на държавната програма, лансирана от кабинета на Бойко Борисов. Вече има сключени договори за 28 блока, за други 15 са избрани изпълнители и има шанс през октомври да започне работата, ако няма обжалване, а за още 24 вървят процедурите и догодина ще започне тяхното саниране, каза Тодор Тодоров.  Петнадесетте блока бяха прехвърлени от МРРБ на община Пловдив, тъй като министерството не е успяло да ги санира по програма "Енергийно обновяване на българските домове". За тях са изготвени количествено-стойностни сметки и проекти. Сред тези блокове е и този на бул. "Дунав" 178, за чието забавяне "Марица" наскоро писа. 

 С пълна пара работят строителите по блок 1101 на ул. „Димитър  Талев” 134 - 144 в „Южен”.  Бригадите от фирма „Бау систем” слагат пресована вата с дебелина 10 сантиметра в избените помещения на всички шест входа. Едновременно се ремонтира покривът и се сменя старата дограма в апартаментите, където няма стъклопакети. Външните врати на входовете и старите прозорци на стълбищата също ще бъдат обновени. Външните тела на климатиците се демонтират, за да може да се направи топлоизолация, дебела 12 сантиметра. След това климатиците ще бъдат подредени един под друг и задължително отводнени, за да не се стича вода на долните етажи и върху главите на хората, които минават по тротоара.  За блока държавата е осигурила близо два милиона лева. 

Според данни на община Пловдив реално се работи на 10 блока. Собствениците на още 10 панелки, а съответно и строителите чакат да мине срокът за обжалване на строителните разрешения пред РДНСК. Според референтните стойности, посочени от МРРБ, строителите не бива да надвишават цената от 115 лева на един квадратен метър без ДДС за блокове до осем етажа и 130 лева на квадрат за сгради над осем етажа.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4012
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...