четвъртък, 24 Май 2018 18:57 ч.

Блок в центъра поиска приз за най-кичозна сграда

Рекламни табели, графити и парцаливи винили опасват пететажното здание на пъпа на Пловдив
12.01.2018   |   10:30
Прочетена: 3608   |
Коментари: 0
Блок в центъра поиска приз за най-кичозна сграда

Хората, които живеят в блок на пъпа на Пловдив, поискаха да се въведе приз за най-кичозна сграда в рамките на Европейската столица на културата догодина и претендират да са първите му лауреати. Сградата на бул. „6 септември“, с номера 169,171 и 173, прилича на огромно бетонно табло за обяви. От първия до шестия етаж са поставени различни по големина и цвят табели с разнообразни надписи: нотариус, агенция за недвижими имоти, адвокатска кантора, почистване на витрини, ксерокс и др. Повечето от рекламите грозят фасадата на левия вход, която е на метри от Съдебната палата. Най-нова е двуезичната табела с кратка история на името на булеварда. Хората нямат против нея, но според тях е поставена на възможно най-неподходящото място - в единия край на блока, до прозореца на необитаемо жилище.

Стъклата на апартамента са опасани с решетки и ръждясала стара ламарина. В другия край на блока, до Съдебната палата, има висяща във въздуха кафе машина. Автоматът видимо не е чистен от години, а нишата, където падат чашките, е ръждясала и корозирала. Някой обаче се е погрижил за комфорта на тези, които решат да изпият на крак ободряваща напитка. На страничната стена до вендинг автомата са забити две дъски за маси, които са толкова изгнили, че едва се държат. Но пък едната е снабдена с пепелник. Декор на импровизираното „улично кафене“ е облепен с няколко пласта стари и изпокъсани обяви трафопост, както и графити по стената. Ако вдигне очи нагоре, гледката се допълва от остарял и избелял плакат „100 г. Ботев Пловдив“, който се вее от петия етаж.    

Табелите са на фирми, които са наели апартаменти за офиси в блока и с тях популяризират дейността си. Ако рекламите са единият дразнител за голяма част от собствениците, другият проблем е самоуправството, което упражняват наемателите. Никой от тях не е взел разрешение от собствениците за поставяне на каквито и да било надписи по фасадата. Това означава, че те са незаконни, тъй като общината дава картбланш за монтиране на реклами само след писмено съгласие на етажната собственост, както е по закон. От друга страна, за да стане едно жилище офис, трябва да се промени предназначението му. Това изискване също е погазено, тъй като първата стъпка пак е съгласие на етажната собственост,  негодува Ринета Калчишкова, която живее в блока. Трети проблем за живеещите там е, че заради потока от клиенти във входа се влизало като „в хан“, а вратата не можела да се постави в режим на достъп. Стълбищата пък често служели за тоалетна на външни хора.  Срамота е, блокът ни се намира на най-възловото място в града, а прилича на агиттабло. Със съседите се ядосваме, но и шегуваме, че ако не се въведе ред, сградата може да стане номер едно по кич, когато сме Европейска столица на културата следващата година, коментира г-жа Калчишкова.

За тези проблеми сме внасяли десетки жалби години назад, още когато кмет на район "Централен" беше арх. Чавдар Тенев, после и при други районни кметове, но ефект досега няма, коментира инж. Галя Горанова, жител в блока. Тя е категорична, че с действията си наемателите нарушават Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и Закона за устройство на етажната собственост (ЗУЕС). В чл. 38, ал. 3 в ЗУТ се казва: „В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите“.


Законът: Общото събрание решава

Според чл. 51, ал. 5 от ЗУЕС „собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с решение на общото събрание“. Това обаче не е валидно за наемателите. Нарушен е и чл.  17, ал. 6 от Закона за етажната собственост, който гласи, че  „за поставяне на рекламни или технически съоръжения върху сградата с етажна собственост е необходимо  мнозинство на общото събрание с повече от 50 на сто идеални части от общите части“.  

Кметът на "Централен:  Няма жалба

До момента нямаме внесена жалба от този адрес. Хората могат да я подадат или на място при нас, или по електронен път. Ще проверим точно какъв е казусът. Ние издаваме разрешителни за монтиране на рекламни материали, но ангажимент по контрола имат от Общинския инспекторат. Ако констатираме нарушения, ще предприемем съответните санкции, както и мерки за премахване на таблата, коментира Георги Стаменов, кмет на район „Централен“.

Блок в центъра поиска приз за най-кичозна сграда
Блок в центъра поиска приз за най-кичозна сграда
Блок в центъра поиска приз за най-кичозна сграда
Блок в центъра поиска приз за най-кичозна сграда
Блок в центъра поиска приз за най-кичозна сграда
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5255
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...