неделя, 23 Февруари 2020 12:29 ч.

Блок 20 в "Тракия" си направи входа слънце СНИМКИ

Живеещите в 70 апартамента ремонтираха общите части със собствени средства. Хигиената се поддържа от мъже
10.01.2018   |   16:02
Прочетена: 1199   |
Коментари: 0
Блок 20 в "Тракия" си направи входа слънце СНИМКИ

Единственият вход в бл. 20 в ЖР "Тракия" е напълно обновен и свети от чистота. Той е с нова дограма и с нови пощенски кутии. Стените във фоайето са боядисани и украсени с картини, поставено е специално табло за обяви, а окото радват и няколко саксии с цветя. Основна заслуга за райското кътче в стария блок имат живеещите в него, които са го ремонтирали със собствени средства, разказа пред "Марица" Иван Колев - един от жителите и касиер на блока. За някои може да е чудно, но хигиената в този вход се поддържа от мъж, който живее там. В интерес на истината, откакто мъже ни чистят, не може да се види боклук и всички сме много доволни, похвали се Здравка Христева.

Блокът е на 15 етажа, със 73 апартамента. Строен е през 1980 г. с идеята да е ведомствен на БДЖ. Впоследствие обаче жилищата са пуснати за свободна продажба. Общите части не били ремонтирани 37 години. Старата метална дограма била ръждива, стените - замърсени, част от пощенските кутии - изпочупени, вратата не се заключвала и като цяло входът бил неугледен. По-голяма част от хората, които живеят там, искали да се възползват от европейската програма за саниране на жилища, но заради няколко съседи - "задни колела", реновирането на блока се оказало мисия невъзможна. В крайна сметка се стигнало до консенсус да съберат пари, за да стегнат поне входа. Ремонтът ни излезе над 5000 лв. Според големината на апартаментите събирахме между 30 и 50 лв. Само няколко семейства отказаха да дадат средства, но и без тях се оправихме, коментира Иван Колев. Човекът се гордее, че е успял да мотивира съседите си и сега лицето на блока им свети.  

Той разказа, че там никога не е наемана външна чистачка. За над 30 години хигиената се поддържала от възрастни хора, които също живеели там, а работата се предавала щафетно от пенсионер на пенсионер. За труда си получавали, макар и малко възнаграждение, със средства от всеки апартамент.  От 10 лв. на месец преди време към днешна дата месечната заплата е около 40 лв., а  на семейство излиза по 50 стотинки. Като цяло парите не са много, но все пак е помощ към малките пенсии, каза Колев. Той също е пенсионер. Преди това е работел на много места, включително и като екскурзовод към "Балкантурист".  До миналата година той самият е чистел входа, съвместявайки и длъжността финансист. Преди него над 10 лета метлата е въртяла Янка Христова, която е на 80 години.

Днес хигиенистът е Никола Георгиев. Той е пенсионер по болест, а на младини дълго време е работел като секач в горите на бившата руска република Коми. Човекът обясни, че сегашната работа му доставя удоволствие и се чувства полезен както за себе си, така и за съседите си. Иван Колев го похвали, че не щади труда си и ежедневно се грижи за чистота. Фас или книжка да види, веднага ще ги вдигне. Иначе 6 пъти в месеца стълбите на 15-те етажа се миели с вода и препарат.  

Пред входа има градинка, която също се поддържа от живеещите в блок 20. В момента има два вида вечнозелени храсти и цъфнали кокичета. Хората чакат да "пукне" пролетта, за да прекопаят мястото и да засадят цветя.

Блок 20 в "Тракия" си направи входа слънце СНИМКИ
Блок 20 в "Тракия" си направи входа слънце СНИМКИ
Блок 20 в "Тракия" си направи входа слънце СНИМКИ

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...