петък, 28 Февруари 2020 23:41 ч.

Богатството на Ротшилд 5 пъти над осемте милиардери взети заедно

21.01.2017   |   19:42
Прочетена: 3065   |
Коментари: 0
Богатството на Ротшилд 5 пъти над осемте милиардери взети заедно

Богатството на фамилия Ротшилд надвишава 5 (пет) пъти това на първите осем милиардера взети заедно, съобщава Оксфам интернешънъл. От своя страна притежанията на осемте най-богати хора в света се равняват на тези на най-бедните 3,6 милиарда, или близо половината човечество. Това сочи международното изследване на британската организация Оксфам, публикувано в навечерието на срещата, организирана от Световния икономически форум (СИФ), която се открива във вторник в Давос.

Във видеото вижте най-богатите в историята на човечеството

„Тази огромна разлика е опасна и може да предизвика силно разделяне на обществото”, коментират от межднародната организация.

Списъкът на осемте най-заможни в света се състои изцяло от мъже

и в него присъстват имената на основателя на Microsoft Бил Гейтс, собственика на Facebook Марк Зукърбърг, основателя на Amazon Джеф Безос и на Уорън Бъфет.

Изследването отчита и силно неравенство в половете. 89% от общо 1 810 милиардери в света са мъже.

“Такова драматично неравенство заклещва милиони хора в бедност. Скверно е толкова много пари да бъдат съсредоточени в ръцете на толкова малко хора, след като 1 на всеки 10 души оцелява с по-малко от 2 долара на ден”, смята изпълнителният директор на Oxfam Уини Бянима.

Докладът, цитиран от АФП, е озаглавен "Икономика в услуга на 99%".

Той разкрива "как големите корпорации и най-богатите изострят неравенствата,

използвайки провалена икономическа система с укриване на данъци, намаляване на заплатите и увеличаване на доходите на акционерите".

„От вота за Brexit до успеха на президентската кампания на Доналд Тръмп, през нарастащата вълна на расизъм и обезверяването в общоприетите политики, има знаци, че все повече хора в богатите държави не искат повече да толерират статуквото”, казват от Oxfam.  

Кои са петте най-бедни държави в света

Най-богатите в историята на човечеството

Според неправителствената организация, с това темпо първият "супермилиардер" в света ще трябва да харчи един милион долара на ден в продължение на 2738 години, за да изразходи богатството си.

От организацията са категорични, че когато отговорните политици спрат да бъдат обсебен от БВП и се фокусират върху интересите на всички свои граждани, а не само на елита, тогава е възможно по-добро бъдеще за всички.

Според проучването на „Оксфам”

само във Франция 21 милиардери притежават през 2016 колкото

40% от по-бедната част от френското население.

Миналата година „Оксфам” съобщи, че общото богатство на най-богатите 1% в света през 2015 г. е надвишило това на останалите 99%.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...