понеделник, 19 Март 2018 16:31 ч.

Богдана Петрова омагьоса Ню Йорк, стана влогър

Българският фолклор завладя залата, в която са пели Джон Ленън и Стиви Уондър
30.07.2017   |   20:50
Прочетена: 733   |
Коментари: 0
Богдана Петрова омагьоса Ню Йорк, стана влогър

За първи път в 70-годишната история на Организацията на обединените нации български фолклор прозвуча на сцената на общото събрание в Ню Йорк. Пловдивчанката Богдана Петрова имаше честта да открие форума на 13 юни, а с изпълнението на народната песен от странджанска фолклорна област "Калиманко Денко" и авторското си парче „Ето ме” просълзи делегатите от цял свят. „Бях изключително развълнувана, тъй като в тази зала са пели едни от най-великите изпълнители, като Стиви Уондър и Джон Ленън. Артисти на световно ниво са откривали в годините подобни форуми. Не само за мен, но и за всички сънародници в залата бе голяма гордост на това място да звучи българска музика”, разказва първата победителка в “България търси талант”.  

Богдана получила поздравления от представители на повечето държави и видяла как всички чужденци с възхищение слушат нашия фолклор. „Исках втората песен да е на английска, за да могат всички да ме разберат. Но в Америка въпросът с авторските права се разглежда много сериозно. На практика си подсъдим, ако изпълниш нещо без разрешението на автора. И за да сме спокойни, решихме да заложим на моя песен”, уточнява чаровницата.  

Поканата да открие форума за правата на хората с увреждания, който страната ни председателстваше за първи път, дошла от посланика на ООН за България Георги Панайотов. Боги приела без колебание. До последно обаче не казала на никого, тъй като с приятеля Християн имали трудности с получаването на визите. И когато стегнала куфарите, част от близките се чудели какво става. 

 „Пристигнахме в Ню Йорк на 11-и, неделя, и просто не знаехме какво ни се случва. За първи път пътуваме толкова далеч. Летяхме 9 часа, с престоите по летищата пътят беше около 12-14 часа. А и часовата разлика е огромна, не знаехме ден ли е, нощ ли е”, смее се Боги.

Там обаче ги посрещнали много топло и приятелски. Посланик Панайотов ги завел на вечеря в хубав ресторант и се държал толкова любезно, че ги накарал да се чувстват като у дома. В деня на откриването на форума пък пред хотела ги чакала лимузина. „Откриването беше сутринта, което за една певица е много неприятно. Защото сутрин се пее трудно. Трябва да се събудиш поне два часа по-рано, да се разпееш. От вълнение не можах да спя. Беше много напрегнато и вълнуващо”, спомня си изпълнителката. Всички в българската делегация били под пара. „Бяха развълнувани и се стараеха да дадат всичко от себе си. От притеснение ние с посланика пристигнахме рано, още преди да бъде отворена залата, в която се проведе конференцията. Но използвахме времето, за да разгледаме сградата на ООН, до която не всеки има достъп”, разказва Петрова.  

Най-впечатлена била от нюйоркчани. Никога преди не била виждала толкова много хора на едно място, които се държат сякаш са едно голямо щастливо семейство. Забелязала, че всички са усмихнати и спокойни. Приятелски настроени са и се опитват да помогнат дори на непознати. Услужливи, добронамерени. „Там те приемат такъв, какъвто си. С много широко отворени сърца, нямат предразсъдъци. Не си слагат бариери, които да ги ограничават в общуването. Това е прекрасно”, очарована е младата дама. За първи път усетила и невероятното отношение към хората с увреждания. „Когато видят незрящ на улицата, всички замръзват и изчакват той да премине. След което тръгват. Изумително е. А в България ми се е случвало да ме бутат от вратата”, прави сравнение пловдивчанката.  

Тя все още не може да повярва как е възможно по улиците в Ню Йорк да няма нито една отворена шахта или друго препятствие за трудноподвижните. Боги видяла десетки хора в инвалидни колички, които се движели без никакъв проблем. „Направи ми впечатление също, че е много лесно да се ориентираш. Което е странно, защото там всичко е еднакво. Обаче няма завои, спирки, отбивки. Номерата вървят последователно. Докато в квартал „Тракия”, в който съм израснала, все още се губя. Защото без никаква логика след блок 215 следва блок 50. И не можеш да разбереш накъде трябва да вървиш”, посочва певицата.

И признава, че още с пристигането си в Ню Йорк взела решението, че някой ден ще живее там. Защото се почувствала свободна и осъзнала, че има много повече възможности за реализация. „Работя по въпроса и ако се случат нещата, няма да се замисля да замина”, категорична е тя. А и вече има много приятели в Америка, които са готови да съдействат. "Хората трябва да следват мечтите си и да не се отчайват от ситуацията в България. Трябва да стискаме зъби и да се борим. Ние можем да променим съдбата си", оптимист е Боги.  

Усъвършенства се като влогър 

В последната година Боги развива собствен канал в YouTube. Признава, че все още изучава тънкостите в снимането и правенето на видеа, звукообработката, миксинг и мастеринг. „Трудно ми е, но съм нахъсана. И каквото съм си наумила, съм го научила и разбрала”, смее се изпълнителката. За съжаление няма много клубни участия. От време на време поеме ангажименти за частни партита. Те обаче не са достатъчни, за да живее спокойно. 

Мечтае за албум и нов дом с гаджето 

Първи самостоятелен албум до края на годината - тази цел си е поставила изпълнителката. Вече е готова с песните за него, проблемът все още е във финансирането. В личен план също ще има промени. В момента Боги живее с баща си, но вече мислят за свой дом с приятеля Християн, с когото са двойка от три години. „С него сме много добри приятели. Той е винаги зад гърба ми, прави аранжиментите, помага с кадри. Точно затова реших, че трябва да ме придружи в Америка. Защото успехът е и негов”, казва изпълнителката. Дали обаче не се задава и сватба, скоро ще стане ясно.

Богдана Петрова омагьоса Ню Йорк, стана влогър
Богдана Петрова омагьоса Ню Йорк, стана влогър
Богдана Петрова омагьоса Ню Йорк, стана влогър
Богдана Петрова омагьоса Ню Йорк, стана влогър
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4383
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...