неделя, 19 Януари 2020 03:58 ч.

Божана Апостолова: Родната литература ще спаси нацията

13.01.2018   |   14:01
Прочетена: 997   |
Коментари: 0
Божана Апостолова: Родната литература ще спаси нацията

Божана Апостолова пише поезия и проза и издава български автори от създаването на издателство "Жанет 45" преди близо 30 години. Завършила е българска филология. Учредител е на наградата "Иван Николов", по нейна идея от 2003 година се провежда фестивалът "Пловдив чете".

 

 Ваня Драганова

- Наистина ли хората вече четат много българска литература, г-жо Апостолова?

- Сега сме на най-високия връх, откакто аз издавам българска литература  -от близо 30 години.  Когато започнах, само аз печатах български автори, но сега съм благодарна на всеки колега, който издава родна литература. Благодарна съм и на хората за всеки прочетен ред, защото това ще спаси нацията.

- Откъде се появи този глад за произведенията на български творци?

- От интересните автори, които се пръкнаха. Първият вестоносец беше Жоро (Георги Господинов - б. р.). Хората тогава следяха младите писатели. След това се появиха още много добри автори на „Жанет-45”, толкова са много, че ме е страх да ги изброявам, защото все ще изпусна някого.

- А графоманите намаляват ли?

- Не, всеки месец получавам поне по 80 ръкописа и много добре знам какво се пише. Но тези хора не знаят, че са графомани. Смятат, че пишат велики книги Идва някой и казва: ”Трябва да ме издадеш, на мен сам Господ ми диктува!”. Наскоро дойде една 80-годишна жена. Питам я: „Какво пишете?”, и тя казва: „Поезия.” Аз за себе си казвам, че пиша стихове, не смея да кажа, че пиша поезия.  Но прочетох и видях, че няма никой. Опитах се да бъда мека и да й кажа, че пише с много чувство, но образността й малко трудно би стигнала до читателите. Ала така си печеля неприятели.

 Важното обаче е, че има и много талантливи автори. И когато видя талант, го издавам, дори и когато съм наясно, че няма да има голяма пазарна реализация. Не може всеки да продава в тиражите на Стефан Цанев, Георги Господинов и Милен Русков! 

Трябва да кажа и още нещо - за успеха на българската литература много ми помогнаха и фестивалите, които правим. В края на м. г. дадох наградата „Иван Николов” за 23. път и обявих пред всички в залата, че от догодина синът ми Манол Пейков ще прави този конкурс. На откриването на „Пловдив чете” Античният театър винаги е пълен, а той събира 4000 души. На последното издание беше министър Боил Банов и каза: „С книги да събереш толкова хора…” И колкото и да съм критична към Тотев, трябва да призная, че дава пари за фестивали. Всичко има значение за успеха - красивите книги, оформени от изключителни художници, както и работата на целия ми колектив.Това са толкова всеотдайни хора, че без тях не бих могла да се справя.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...