неделя, 25 Февруари 2018 17:31 ч.

Бойково стана Борисово

Лапсусът на Лъчезар Иванов предизвика местните да разкажат за основателя на селото
18.02.2017   |   22:30
Прочетена: 2552   |
Коментари: 1
Бойково стана Борисово

Грешка на зам.-председателя на парламента Лъчезар Иванов през 2010-а прекръсти пловдивското село Бойково на Борисово. Това стана по време на среща с шефове на частни болници. Лапсусът Иванов допусна, докато обясняваше за трудностите на медицинското обслужване в планинските населени места, и това развесели аудиторията. Реакцията на местните обаче не закъсня.   

 “Селото е много старо и по-скоро Бойко Борисов може да се каже, че е кръстен на него, а не ние да го преименуваме Борисово”, сподели пред медии тогава Иван Милчев, който събираше историята на селото.

Жителите на Бойково са категорични, че то носи името на юнак Бойко и  неговите двама братя - храбрия Сотир, на когото е кръстено Храбрино, и Явор, дал името на село Яврово.

Според едната легенда Бойково се намирало в дерето. Пламнала страшна епидемия и хората започнали да измират. Тогава юнакът повел здравите и те основали сегашното село.

Парадоксът е, че в селото, над един малък ручей има поставена бетонна тръба и до нея има надпис "Борисов мост".

Друго предание разказва, че станал голям пожар по време на турското робство и Бойко довел оцелелите от огъня на сегашното място. Макар че е малко,  Бойково има 15 параклиса и църквата “Св. Атанас”. В селото живеят около 150 души, но през лятото то се пръска по шевовете, когато вилите в района се напълнят с граждани.


Габровската селска перла Сърбогъзи 

Габровските села държат първенство по колоритни имена. За тях се разказват легенди в стила на прочутия габровски хумор. Класацията води село Торбалъжите. То било кръстено на основателя му  - козаря Дончо Торбалъжи. Наричали го така заради таланта му да разказва  лъжливи истории.  

Вещица пък е едно от първите селища в полите на Стара планина. Легендата разказва за турчин чифликчия, който  видял няколко българки да се къпят в реката до землището му. Забранената за времето гледка го уплашила и той побягнал, викайки: "Вещици, вещици". 

За вече обезлюденото село Сърбогъзи се говори, че преди години било напуснато от последния си жител - бай Дончо. Той си купил къща в съседното Престой. Така станал  последният сърбогъзец, устискал на подигравките на другоселците.

Недоклан е село в Община Разград. Според преданието кърджалии го нападнали, опожарили и разграбили. Мъжете били посечени, а жените и децата отвлечени. Само Недьо успял да избяга със синовете си. След години се завърнал и си построил къща. Прочул се в околията като Недьо Калан, което означавало Останалият Недьо. С годините селото приело неговото прозвище. 

Тъпчилещово се намира в област Търговище. До освобождението било изцяло турско. След убийството на млад българин местните турци били избити и прогонени.  Как обаче селото е получило точно това име, остава тайна. 

Бойково стана Борисово
На стотина метра от този човек по тази улица е Борисовият мост в Бойково
На стотина метра от този човек по тази улица е Борисовият мост в Бойково
Бойково стана Борисово
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4066
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...