петък, 28 Февруари 2020 22:15 ч.

Бойко, кажи „да”

Или защо Нинова спешно трябва да търси нова вакса за ските на левицата
09.12.2016   |   13:17
Прочетена: 3916   |
Коментари: 10
Бойко, кажи „да”

                         Спас КУЗОВ


 

Раздаването на мандати заприлича на предколеден бал с ухажване. И най-ухажван, противно на правата логика, се оказва този, който предизвика това раздаване по никое време - Бойко Борисов. И патриоти, и реформатори гледат доскорошния си партньор в устата като нетърпеливи кандидат-младоженки богат ерген. Той е добра партия, но е разглезен от дамите, а тяхното нетърпение допълнително го натоварва. Затова обещава годеж, но дойде ли време да надене халката, предпочита да отиде да поиграе тенис или футбол с приятели.

И с право. Борисов може да рита топката чак до април. Колкото по-далече, толкова по-добре, защото времето работи за него. Показват го и резултатите от анкетата на Марица.бг с въпрос „За кого бихте гласували, ако изборите за парламент бяха днес?”. В сондажа са се включили 3513 читатели, което е близо пет пъти повече от необходимата представителна извадка за град като Пловдив.

Въпреки неловката ситуация от загубата на президентските избори и хвърлената оставка, месец по-късно ГЕРБ се върна убедително като първа политическа сила. Над 30 на сто от участвалите в гласуването са категорични, че ще подкрепят партията, напук на противоречивото поведение на лидера Борисов. Резултатът на ГЕРБ е почти два пъти по-голям от втория в класирането - БСП, събрала близо 18 на сто.

Това е лош сигнал към щаба на Корнелия Нинова, защото след триумфа с ген. Радев трябва спешно да търси нова вакса за парламентарните избори. Още по-притеснителен за социалистите е резултатът на един все още неясен „Нов ляв проект”, който събира едва 2.9 %. А самата Нинова циклично и със засилващ се устрем дава заявки, че търси новата формула за успешно ляво управление. Както обаче би казал Иван Костов - първо намерете формулата да спечелите, после ще дойде ред да управлявате.

Изненадващо, на фона на изчезващия от сондажите Реформаторски блок (1.94 %), един нов десен проект, за какъвто от месеци говори лидерът на ДСБ Радан Кънев, би събрал от раз над 9 на сто, което е сериозна предпоставка за бъдеща коалиция с ГЕРБ и формиране на ново дясно управление. Към него, с почти същата роля като през последните две години, може да се присъедини Патриотичният фронт, който триумфира с бронзовите медали на президентския вот. Месец след изборите обаче патриотите показват забележителен тренд и вече се радват на 16.37 % подкрепа, което е с процент и половина повече от резултата на Красимир Каракачанов и Явор Нотев на 6 ноември.  Това им дава шанс да се превърнат в новите балансьори - роля, която ДПС владее с леки прекъсвания от началото на прехода.

Всички тези сметки обаче могат да се объркат от новите „несистемни” играчи като Слави Трифонов и Веселин Марешки. Формация, свързана с името на шоумена, събира над 6 на сто, а варненският бизнесмен взема малко под 5 %. Заедно с тези, които настояват за мажоритарен вот (8,14%), събират близо 20 на сто, което си е една пета, но социолозите предупреждават, че така механично не бива да се смята.

Доказателство, че простата аритметика в случая не важи са резултатите от референдума на Слави, където 2 509 340 гласоподаватели ( 71.94 на сто), се обявиха за мажоритарен вот. Тази подкрепа обаче продължава да е един неясен обект на желание, а при подобни състояния разочарованието от последващия ефект е силно и реакцията  е непредсказуема.  

Досега нито един от привържениците на мажоритарния вот не е обяснил нагледно като какво чудо е това и какво ще ни поднесе. Наскоро един от постоянното присъствие по сутрешните блокове направи добро определение на

необуздания порив към мажоритаризъм - най-тъпия начин да се самоубиеш. Има едни такива класации на абсурдите, поддържани от ценителите на черния хумор. Та в една от класациите американец сложи реактивен двигател на мустанга си, разви 700 км/ч., а после го обираха с шпатула от едни скали, защото не предвидил как ще спре.

Някакво подобно шоу се завърта у нас сега - мустангът вече реве с мощния си агрегат, но на никого не му пука, че спирачките няма да удържат след финала.

Бойко, кажи „да”

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...