петък, 19 Януари 2018 15:18 ч.

Борисов излетя спешно за България от Рим

Успяхме да сложим на масата темата за Западните Балкани, каза българският премиер след срещата с Джентилони
14.11.2017   |   17:33
Прочетена: 1233   |
Коментари: 0
Борисов излетя спешно за България от Рим

Министър-председателят Бойко Борисов излетя спешно за България с правителствения самолет. Причината е, че той получи мистериозно телефонно обаждане. Все още не е ясно кой се е обадил на премиера и какво толкова важно му е било съобщено, че да се прибере по спешност в страната.

Преди това Борисов и премиерът на Италия Паоло Джентилони дадоха съвместна пресконференция.

"Успяхме да сложим темата за Западните Балкани пред европейските си колеги. Надявам се заедно с Паоло Джентолини, както и с всички, които искат да гарантират сигурността на Балканите, да работим в тази посока. Аз съм оптимист и се надявам в следващите години тази тема да е отворена и всяка една от държавите на Балканите да покаже своето развитие", коментира Борисов.

"Ние се стремим към Шенген. Няма институция, която да не е казала, че сме готови за влизане в еврозоната и Шенген", добави той.

"Имаме сходни разбирания с колегата по темата за нашето европредседателството. Ние ще бъдем балансирани", категоричен е премиерът.

"Трябва да се направи всичко възможно, както България направи, да се ограничи достъпът на икономическите мигранти в Европа", обяви Борисов по темата за миграцията. По думите му Италия също полага големи усилия в контрола по границите си. "Трябва да се подпомогнат всички държави, които са крайна граница на ЕС. Тук европейската позиция търпи критика. Тези, които бягат от войната, трябва да се допускат, но икономическите мигранти трябва да бъдат пращани само там, където има нужда от тях", отсече Бойко Борисов.

"Днес за футбол не се говори в България и Италия. Но двете страни са домакини на Световното първенство по волейбол догодина и се надявам да имаме много поводи за радост", заключи министър-председателят.

На базата на добрите икономически отношения можем да говорим за още инвестиции в България, каза от своя страна италианският министър-председател Паоло Джентилони.

Той разкри също, че като държави-членки на ЕС България и Италия имат общи геополитически интереси. Джентилони изрично подчерта, че България поема Председателството на ЕС в труден и важен за Съюза момент, в който премиерът Борисов може да има много полезна роля. ЕС е изправен пред Брекзит и ще трябва да покажем своето единство, каза италианският министър-председател.

Той посочи също, че в разговорите е разгледана позицията на ЕС и държавите-членки по въпроса с овладяването на мигрантската криза и оцени високо усилията на България за справяне с натиска по външните за ЕС граници, въпреки че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде.

Джентилони допълни, че с Борисов имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани. Като подчерта експертизата на България за региона и предстоящата през май среща на върха ЕС-Западни Балкани, той изрази очакването си за напредък на процеса на евроинтеграция.

Той посочи, че сегашната политика по отношение на мигрантите не може да продължи и европейската дипломация търпи упреци в това отношение. Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия – къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите. Правилният път е затваряне на външните граници и подпомагане на страните от крайната линия. Всички, които бягат от войната, ще получат помощ, защото сме хуманно общество. Но да влизат по законния ред, каза още Бойко Борисов.

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...