неделя, 23 Февруари 2020 07:07 ч.

Борисов: Какво печелим, ако говорим срещу Ердоган

Премиерът се скара на непослушен студент: Деко, виждам те, че си говориш
20.11.2017   |   10:58
Прочетена: 985   |
Коментари: 0
Борисов: Какво печелим, ако говорим срещу Ердоган

Премиерът Бойко Борисов изнася лекцията "България, Балканите, Европа и светът", в която разказва за намеренията и позициите на правителството във външната политика на страната.

Премиерът Бойко Борисов се скара на един от студентите, които са на публичната му лекция в УНСС. Министър-председателят докато довореше за политиката на Балканите прекъсна и се обърна към момчето: "Деко, виждам те, че си говориш", скастри го Борисов.

После обаче уточни за останалите в залата: " Между другото Деко е добър футболист и не знаех, че учи тук", каза премиерът и продължи по темата.

"Това, че зациклиха преговорите в Германия, никак не е добър знак за Европа. В много държави излъчването на правителство вече става проблем или трябва да се избира между по-малки злини", заяви Бойко Борисов, цитиран от Пик.

"Ще започна и с политическия съюз НАТО. Това, че президентът Ердоган оттегли своите 40 военни от ученията в Норвегия е знак, който аз поставям от доста време в Европа", обясни премиерът и добави: "Европа и Турция нямат никакви допирни точки, Европа иска да спре всякакви преговори със южната ни съседка, но от друга страна това е държавата с най-голямата армия и най-добре тренираната на континента. Тук политиците и дипломатите трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство."

"Най-правилно е да държим миграционният натиск извън Европейският съюз, затова и смятам, че споразумението с Турция за мигрантите е най-правилно. ЕС трябва да се загради отвън с всички възможности, които имаме ние. Нашата граница е гарантирана, дойдоха европейски граничари, вложиха се 160 млн. евро за най-новата техника. Въпросът е решен и ако мигранти искат да влизат в страната ни, ще трябва да идват на контролно-пропусквателните пунктове", уточни премиерът.

"Всяко несъставяне на правителство идва заради мигрантите, така се събират Русия, Турция и Иран. А ние в Европа само поемаме пасиви и темата ни е къде да бъде релокацията. Европейските лидери трябва да си дадат сметка, че не може да сме пасивни, защото Европа е най-големият пазар и трябва да се съобразяват с нас. Тръмп напусна споразумението за климатичните промени и сега циклим", коментира министър-председателят.

"Бежанците идват в Европа и според мен всички европейски лидери трябва да имат твърда позиция по това отношение. Цялото ми уважение към Иран, САЩ и Русия, но бежанците не ходят там, а идват в Европа", категоричен е Борисов.

"В Европа трябва да си направим разговорите. Турция трябва да е стратегически партньор и в Европа, и с НАТО. Много е лесно да се изказваш срещу Ердоган, но какво печелиш от това, след като на неговата воля 3 млн. мигранти стоят в Турция и не тръгват към Германия. А докато стигнат там, какво ще остане от България и Гърция", попита премиерът.

"Ако Балканите не влязат в Европейския съюз, това ще генерира страхотно напрежение в бъдеще и ще има нови интереси, които генерират Великите сили към този район", сигурен е той.

Вземете за пример България и Румъния, какви бяхме преди 10 години, разликата е огромна. Гоним 100 млрд. БВП. Благодарен съм, че и Европейския съвет прие да се направи една историческа среща тук във Варна и да покажем и на Европа и в същото време като сме си научили уроците ще гледаме напред. Виждате, върнахме си лъва и веднага скандал, сложихме бележка и готово", заяви още премиерът.

По думите му риск не носи, че Европа мисли за тях и това да има инфраструктура, защото в момента се пътува с дни. Само до няколко години пък ще се завърши магистралата за Сърбия, както и останалите проекти, с което България става кръстопът на Балканите.

Борисов е сигурен, че ще успеем да се споразуеем и с Китай, като следващите 6 месеца България ще има много важни теми, които да реши, което ще е добре и за туризма ни. Той припомни, че са приключили и обжалвания за ТОЛ системата, като една от причината за тежките катастрофи са и многото тежкотоварни камиони, които преминават.

"Българското председателство не означава, че ние управляваме ЕС, предимство дава, че ако можеш дипломатично да си поставиш една тема, колегите ще я разгледат. Шенген според мен ще се преразгледа, защото има държави, които не отговорят. Относно еврозоната, всяка една държава освен Великобритания е подписала, че в един даден момент трябва да приеме еврото, а нашите резерви доказват, че не представляваме никакъв риск, като работим активно да се случи", заяви министър-председателят на въпрос на студент, дали председателството ще ни помогне за по-бързото влизане в Шенген и еврозоната.

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...