вторник, 20 Март 2018 23:14 ч.

Борисов: Трябва да убедим ЕС, че Балканите не носят проблеми

07.12.2017   |   12:34
Прочетена: 271   |
Коментари: 0
Борисов: Трябва да убедим ЕС, че Балканите не носят проблеми

Тайната на успеха е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете – всеки пръст ни е важен, без значение колко е голям. Тогава в Европа ще кажат – тези хора не са барутен погреб, а са си с разума. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани.

На конференцията в НДК по покана на българския министър-председател са косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума ще участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Ние хубаво от войните не сме видели. По време на войната в Югославия в България се създаде и контрабандата, и организираната престъпност. Европейският съюз и Европейската комисия ще ни разберат, ако ние сами се разберем. Иначе Европа си има достатъчно проблеми. Трябва да отидем пред тях мъдри, умни, с инфраструктура, едновременно с дигиталната инфраструктура. Не можем да имаме роуминг с България 20-30 лв.

Политически сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега следва вторият етап. Не можем да оставим празни петна на Балканите. Имаме рядък шанс да убедим Европейския съюз, че не носим проблеми, а просперитет, каза още Бойко Борисов. Главният изпълнителен директор на Световната банка и бивш български еврокомисар Кристалина Георгиева отбелязва, че има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз. С поемането на председателството България може да помогне на този процес, добави тя. Георгиева се обърна и към премиера Борисов.

Искам да ви поздравя, че поведохте напред нашия регион към по-голяма интеграция и затова, че с бъдещия австрийски канцлер имате водеща визия за регионалната, заяви шефката на Световната банка. По думите на президента на Косово Хашим Тачи Западните Балкани никога не са били в по-удбна позиция да засилят своята интеграция към Европейския съюз. Заедно трябва да инвестираме във всеки един общ проект. В лицето на Сърбия ще намерите един силен партньор. Всички ние имаме едни и същи цели и се надяваме да ни доведат до бързи резултати, каза министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич.

Албанският премиер Еди Рама заяви, че процесът на европейска интеграция силно допринася за постигането на помирение, което е необходимо за икономическото развитие. Мисля, че българското председателство се случва в много добър момент и съм сигурен, че българският министър-председател има всички аргументи и цялата наша подкрепа. В същото време той е натоварен с нашите надежди и очаквания да се бори за ускоряването на процеса на евроинтеграцията.

През следващите шест месеца не само Меркел, а и вие сте човекът, към когото гледаме – ще се справите, обърна се Рама към Бойко Борисов. Председателството на България ще помогне и ние няма да изпуснем възможността да ускорим присъединяването ни към Европейския съюз, заяви македонският премиер Зоран Заев.

 

Борисов: Трябва да убедим ЕС, че Балканите не носят проблеми
Борисов: Трябва да убедим ЕС, че Балканите не носят проблеми
Борисов: Трябва да убедим ЕС, че Балканите не носят проблеми
Борисов: Трябва да убедим ЕС, че Балканите не носят проблеми
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4438
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...