петък, 19 Януари 2018 15:17 ч.

Бохемата на Пловдив в Градската галерия

Николай Кучков показва своите приятели с намигване и много обич
11.01.2017   |   19:21
Прочетена: 1342   |
Коментари: 0
Бохемата на Пловдив в Градската галерия

Бохемата на Пловдив оживява в шаржове и живописни портрети в изложбата "Приятелите и аз" на Николай Кучков в Градската художествена галерия. В своя неподражаем стил маестрото разказва истории за художниците и поетите, белязали града на тепетата с таланта си, но и създали легенди за живота си и преживелиците си. Главните герои на експозицията са любими творци като Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Веселин Сариев, Цанко Панов, Атанас Кръстев-Начо Културата, Цанко Панов, Свилен Блажев, Румен Жеков, Станимир Видев, Наско Хранов и много други.

Те са рисувани от Николай Кучков през годините и по повод на конкретни преживелици, а самите творби в голямата си част са собственост на семействата.

В Галерията е показан портрет на Георги Божилов, за който художникът позира у дома и се съгласява да свали иначе емблематичните си очила. Обадих му се, беше 85-86-а година, а аз исках да направя картината за една изложба в Пазарджик. Слона поседна и го нарисувах с цигара в лявата ръка и с четка в дясната. Той беше левичар и често го питах: "Абе, Жоро, как успяваш такива прави линии да направиш с тази лява ръка". Слона отговаряше: "Правя ги между два удара на сърцето". Тази изложба в Градската галерия е точно такава - родена в сърцето ми. Може би затова се случи много бързо, много лесно, сякаш от само себе си, спомня си Николай Кучков.

Той разказва, че множеството закачливи шаржове са родени в резултат на преживелици и са предизвикали бурния смях на героите си. Ди Киро например прихнал от сърце, когато видял проекта за бюст-паметник или закачката на Кучков с папския орден, който получил.

Веселин Сариев е показан в друга любопитна ситуация с геврек в ръка. Изящният поет се страхувал от улични кучета и докато приятелите му художници рисували в наченатия от него храм в Брестовица, а от околните дворове често изскачали четириноги, той намерил нестандартен начин да се брани, подхвърляйки им късчета геврек.

Известният бохем от кръчма „Пловдив” бай Тошо Ефрема пък си позволил да цензурира свой портрет с думите: „Абе, майно, те и без това ни смятат за алкохолици, махни чашата”. Кучков изпълнил молбата му.

Всяка от тези картини е история. Неслучайно съм нахвърлил кратки текстове, с които ги разказвам, обяснява Кучков.

Изложбата „Приятелите и аз” може да бъде посетена до края на месеца.

Интервю с Николай Кучков за любимите приятели и бохемата четете в събота.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...