вторник, 17 Юли 2018 16:43 ч.

БРАВО! Злато и сребро за математиците ни в Тайланд

Номинираната за Пловдивчанин на 2017-а Демира Недева с най-висок резултат сред 2500 таланти от 9 държави
31.12.2017   |   15:40
Прочетена: 1692   |
Коментари: 0
БРАВО! Злато и сребро за математиците ни в Тайланд
Снимка: Демира Недева и Петър Узунов - двама от златните ни медалисти в Тайланд

Три златни медала и едно сребърно отличие спечелиха децата от Академия 21. век в Пловдив на международната математическа олимпиада TIMO в Тайланд. Чудесната новина съобщи късно снощи във фейсбук Демира Недева, която това лято грабна злато на престижен форум в Малайзия. С това петокласничката от Математическата гимназия си спечели номинацията на "Марица" за Пловдивчанин на 2017-а. 11-годишната Деми е една от златните ни медалистки и на настоящите квалификации за 5. клас в Тайланд. Нещо повече - резултатът й е първи и единствен в света.

Другият златен медал от Пловдив е за Петър Узунов, също в 5. клас и близък приятел на Демира. Третото злато е за шестокласничката Ива Ичевска. Сребърен медал на TIMO спечели Мона-Никол Апостолова от 5. клас.

"Състезанието е трудно и интересно. Състои се от 25 задачи в пет области - аритметика, геометрия, теория на числата, комбинаторика и логика. Насочено е към ученици с изявен интерес в математиката. В дистанционния кръг участваха 2500 деца от девет държави и 200 българчета", разказа Деми за marica.bg. Петокласничката е решила вярно 24 от 25 задачи. Няма друг резултат като нейния.

"Когато видиш името си на върха, знаеш, че катеренето си е заслужавало. Пътят на математиката ни води към нови светове. Финалът на TIMO е в Банког на 21 февруари. Мечтая да отида и да се представя добре", призна развълнувано Демира.

 

Класирането, оглавено от Демира Недева
Класирането, оглавено от Демира Недева
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5914
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...