сряда, 23 Октомври 2019 04:29 ч.

Брендо цъфна в делото за комбайна с дрога

Процесът стартира, въпреки че холандецът Бренченс изчезна още преди години в чужбина
10.01.2018   |   11:30
Прочетена: 1362   |
Коментари: 0
Брендо цъфна в делото за комбайна с дрога

Кокаиновият крал Евелин Банев -Брендо беше даден за пример по делото за засечения през май 2012 г. в Русе комбайн, в който бяха укрити над 59 956 грама кокаин, внесени от Буенос Айрес. Това се случи на разпоредителното заседание по процеса, подсъдими по който са холандецът Йозеф Корнелиус Петер Бренченс и българинът Николай Николов. Бренченс изчезна преди години, още след като беше пуснат от ареста, и делото срещу него трябва да се гледа задочно. „Без неговото присъствие разкриването на обективната истина няма да е възможно. Вижте случая с Брендо - срещу него имаше 3 дела в България, 1 - в Италия, и 1 в Румъния, и  нито едно не приключи, без той да се яви пред съда”, заяви адвокатът на Николай Николов - Николай Беров.

Защитата на Бренченс също поиска съдебното производство да бъде прекратено, защото в обвинителния акт, протоколите за разпит и другите документи по делото има значителни разминавания в името на холандеца. Той бил наречен на едно място Бренченс, а на друго - Брентенс, а частта Петер в дългото му име се срещала и във варианта Питър. Според адвокатите на двамата подсъдими обвинението не е прецизирало и точно кога, къде и по какъв начин дрогата е била придобита и внесена у нас от Аржентина.

Председателстван от съдия Михаела Буюклиева състав обаче отказа да върне делото за доразследване на прокуратурата и насрочи старт по същество за 23 февруари.

Дрогата беше засечена в комбайна на митница Русе на 5 май 2012 г. и стойността  беше изчислена на 2 727 645 лв. Николай Николов също беше години неоткриваем за българското правосъдие, но миналото лято се прибра в България. Първоначално се твърдеше, че е бил на Каймановите острови, после - че е бил във Великобритания, където излежавал друга присъда.

Брендо цъфна в делото за комбайна с дрога

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...