събота, 17 Март 2018 12:28 ч.

Британски хотели и ресторанти наемат наши стажанти

Успоредно с работата младежите учат допълнително английски в колеж на Острова
23.02.2017   |   17:54
Прочетена: 452   |
Коментари: 0
Британски хотели и ресторанти наемат наши стажанти

Оферти за стаж в хотели и заведения във Великобритания вече конкурират успешно популярната програма „Work and Travel” в САЩ. Условията на място са сходни, а програмите на Острова имат предимство с по-евтина инвестиция.  За да се замине на бригада зад Океана по условията 4 месеца работа плюс един за културно пътешествие, се искат поне около 5000 лева. А да се отиде на стаж в туризма на Острова, трябват около 2000 лева, като и в двата случая може да се ползва кредит.

Програмата „Work and Study” във Великобритания  включва платен стаж на конкретна работна позиция и онлайн обучение по английски към тамошен колеж. На финала  младежите получават и сертификат от учебното заведение за нивото, което са покрили, както и за проведения стаж.

Работата  е в хотели и ресторанти, обяснява Светлана Балабанова от посредническата фирма „Травел инн”, която представи възможностите на програмата пред студенти от Аграрния университет и ще обходи колегите им от други вузове. Платените стажове  са за студенти на възраст до 30 г. и са с фокус само върху туризма. Няма изискване в кой курс да са кандидатите.

Всеки получава оферта за работа, придружена с предложение за настаняване на място. Това струва между 20 и 70 паунда. Стажантските програми са целогодишни и има вариант да се работи на Острова от 2  до 12 месеца. У нас най-предпочитаното времетраене е 4 месеца през лятната пауза между учебните години на тукашните вузове.

Позициите са разнородни - камериери, бармани,сервитьори, работник-кухня. Много е застъпена програмата в заведения за бързо хранене от типа „Хадуей”. Колежът, който провежда допълнителното обучение по английски и си партнира с пловдивската агенция, работи с над 500 обекта. Локациите са из цяла Великобритания, като голяма част са в Шотландия.

Заплащането на стажантите на възраст до 24 г. е 6,70 паунда на час, а за тези над 25 г. ставката е 7,20. С тази надница може не само да се натрупа опит и да се усъвършенства владеенето на английски език, а и да се спестят пари, дори да не се работи извънредни часове, обяснява Светлана Балабанова. Кандидатите, които искат да стажуват през лятото, е добре да подадат документи до края на март.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4347
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...