вторник, 20 Март 2018 02:31 ч.

Бруней празнува на 23 февруари

Монархията с най-висок стандарт в света отбелязва националния си празник днес
23.02.2017   |   07:18
Прочетена: 1191   |
Коментари: 1
Бруней празнува на 23 февруари

Една от най-богатите държави в света - Бруней, отбелязва националния си празник днес. Страната е с един от високите в света доходи на глава от населението от $26 500. Икономиката се крепи на добива на нефт и газ, а износът им дава 95% от валутните постъпления. Находищата са открити през 1929 г. Селското стопанство е слаборазвито. Индустриалното производство е ограничено в леката промишленост. Произвежда се естествен каучук и се изнася в суров вид.

Да живееш като султан - това е реплика, родена от хора, посетили Бруней и видели какъв е битът на монарха в тази иначе малка по площ и население държава. Още с пристигането на летището туристът разбира едно - тук няма опашка за таксита. Всеки ползва автомобил, а наемането на кола става с предварителна заявка пред туроператора или от хотела. 

Много са нещата, които посетителите могат да видят в страната - от луксовете на богатите до необичайните къщи на част от населението. Като в селището Кампонг Айер, където има над 4000 къщи, построени на колове над водата. То датира отпреди 1300 години и продължава да е населено с хора, които живеят в домовете над реката, украсени с много характерна за мястото декорация. 

Изключително любопитни за туристите са и великолепните сгради, построени през миналия век. Сред тях най-атрактивни и внушителни са  останките в старата столица на Бруней - Даруссалам. Има също така няколко много големи джамии, които са изключително красиви с богата украса, нехарактерно за мюсюлманската религия - Kiarong Mosque (Jame asr Hassanil Bolkiah Mosque) и Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque.  

Друга голяма сграда, която привлича туристите, е  инкрустираната със злато Lapau. Впечатлява с големия си мащаб, вътрешната златна украса. Построена е през 20. век. Задължителен за посещение е и музеят Royal Regalia, където се пази голяма колекция от предмети на султана на Бруней, неговата колесница, корона.

 Макар страната да е покрита с гори и няколко природни парка, туристите не навлизат в тези райони. Те остават впечатлени от богатството и разкоша на най-големите дворци, които са притежание на едни от най-богатите хора в света.

По вода: Принцът на Бруней се вози в яхта "Цици"

Султанът на Бруней Хасанал Болкиах е един от най-богатите хора в света. Състоянието на семейството му се изчислява на стряскащата сума от над 20 милиарда долара. Това, разбира се, означава, че Болкиах се радва на нещо повече от луксозен живот. Дворецът му разполага с 1788 стаи и 257 бани и е вторият по големина в света, след Забранения град в Пекин.

С всички екстри може да се похвали и братът на Хасанал - принц Джефри. Той е известен като голям любител на луксозните возила и има в парка си над 2300 автомобил,. Както се досещате, има и такива, които никога не са били карани. Братът на султана и обкръжението му често  почиват на луксозната яхта  "Цици", а помощните лодки към нея са също с тематични имена - "Зърно 1" и "Зърно 2".

Хасанал Болкиах и семейството му често пътуват по света, но не просто така, а придружени от респектираща свита от над 150 души. Арабският владетел обаче знае цената на парите, независимо че може да си позволи какво ли не. Преди години Болкиах уволнил брат си Джефри от поста министър заради строителството на луксозен конгресен център на стойност 1,1 млрд. долара. Сега внушителното здание, което спокойно може да приюти най-големите организации като ООН или ЮНЕСКО, е превърнато в хотел по желанието на султана, за да може поне отчасти да си възвърне инвестицията. Нощувките в "Емпайър" са народни - 100 долара, защото хотелът не може да се конкурира с луксове като тези в "Бурж ал Араб".

За мъжете в обкръжението на Хасанал се носят легенди - за забавленията с потоци алкохол, забранени за мюсюлманите, за любовниците и помпозните купони.

Младите членове на семейството също са свикнали с луксозния живот. Бивш охранител на султана разказва как 14-годишният внук на Хасанал си купил бентлита и платил в брой  500 хил. долара.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4389
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...