вторник, 15 Октомври 2019 20:41 ч.

Брюксел пак ни критикува, яко изоставаме с реформите

22.01.2017   |   19:30
Прочетена: 1076   |
Коментари: 4
Брюксел пак ни критикува, яко изоставаме с реформите

България има доста да наваксва в икономическата, социалната, здравната и образователната сфера. Това е заключението на експерти от Европейския семестър в ЕС - годишен цикъл на координация на икономическата политика. В тази връзка Европейската комисия ежегодно прави подробен анализ на програмите за бюджетни, макроикономически и структурни реформи на страните от ЕС и дава препоръки на всяка от тях за следващите 12-18 месеца. Данните /за 2016 г./ от изтичащия в края на януари 2017 г. Европейския семестър за България бяха предоставени по време на информационна визита на български журналисти в Европейската комисия в Брюксел, в която участва и представител на вестник „Марица“.

Данните на ЕК сочат, че финансовия пазар в България се стабилизира, но продължават да съществуват рискове. Ликвидността и рентабилността на банковия сектор се подобряват, но по-сериозна оценка на устойчивостта на сектора може да бъде направена само въз основа на качеството на активите и тестовете за устойчивост, които в момента се обработват. Все още има забавяне на тестовете в секторите „Застраховане“ и „Пенсионни фондове“. Към България се отправя препоръка в областта на социалните услуги и заетостта. Тези два сектора се нуждаят от по-задълбочени реформи. Съществуващите проблеми на пазара на труда продължават да затрудняват растежа на икономиката. Дългосрочната безработица, намаляващата и остаряващата работна сила, слабото участие на пазара на труда, както и несъответствието между търсените и предлаганите умения, възпрепятстват адаптирането на пазара на труда, и най-вече на младите безработни хора в България.

Подробности по темата в утрешния брой на вестник „Марица”


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...