четвъртък, 22 Февруари 2018 14:19 ч.

Букинист нае тристаен за 100 000 книги

Младите купуват “Работническо дело” като топъл хляб, казва Емил Хаджийски
18.02.2017   |   18:25
Прочетена: 2791   |
Коментари: 1
Букинист нае тристаен за 100 000 книги

Емил Хаджийски е един от големите букинисти в Пловдив. Родом е от невероятното родопско село Брезе. Притежава над 100 000 тома книги за продан, много от които са редки библиографски издания. За да събере това внушително количество, е наел отделен тристаен апартамент.  

Другото му занимание е диджей по сватби и фирмени тържества. Започнал да се занимава с това през 1995-а в дискотеките на Смолянския край. Помни златните пиянски години на българите - 1996 и 1997. 


Да работиш със стари книги е голяма тръпка, обяснява Емил Хаджийски. И вади едно от съкровищата си - книгата на Иван Андонов “Съединението” от 1929 година, с автограф на автора, посветен на дъщерята на Капитан Райчо - Александра. На него пише: "За спомен на г-жа Александра Райчева, дъщеря на великия български патриот м-р Райчо Николов, загинал за свободата на България". Емил продава тази ценна книга за 150 лева.  

“Такива книги са безценни. Някой път ме е яд да ги давам, защото искам да попаднат в човек, който обича историята. Това е близко до диджейството - там като видя някой, мога да преценя как да го разплача от умиление с музиката, която ще му пусна. Така е и с книгата - не искам да я продавам на безчувствени хора”, казва Емил.

Абсолютният хит в търговията с книги в момента е всичко, което е свързано със социализЪма. И куриозът е, че купувачите обикновено са млади и образовани българи.

“Не е вярно, че това ново поколение не чете и не купува книги”, казва от опит Емил. Абсурдно изглежда, ала старите вестници, като “Работническо дело”, “Отечествен фронт” и “Кооперативно село”, се купуват на секундата от всички. Без никакво значение, че това не са специални броеве. Всичко старо от соца, намерено по тавани и мазета, става за продан.  

“Често някой ти даде връзка стари вестници. Продавам с лекота 20-30 броя “Работническо дело.” И при тях цената е по лев на брой! Няма значение откога е. Една връзка от този вестник, намерена на таван, веднага се търгува за 20-30 лева. В София всички млади, образовани професионалисти купуват книги, стари вестници, партийни книги", разказва Емил.  

Той показва идеално копие на първото издание на Димитровската конституция от 1948 година. Отстрани тя изглежда като сгъната пътна карта.

Емил показва църковнославянска книга от 1862 година, издадена в Москва. Тя е с корици от кожа и има специални закопчалки. “В момента тази книга се продава в нета за 4300 лева. У нас сега вече има различни колекционери с пари, те предпочитат да ги влагат в ценни книги. Ценната книга не си губи стойността. В София познавам човек, чиято лична колекция е над 15 000 тома. Всичките са скъпи и редки книги”, твърди Емил Хаджийски. 

Започнал да се занимава с търговия с антикварни книги преди няколко години. Една възрастна дама го помолила да изчисти апартамента и да си вземе старите книги, които намери. Имало доста “средна хубост”. “Аз обичам да чета и ги взех. Бяха около 200-300 тома. Разгледах в интернет, видях, че тази търговия процъфтява, и започнах да купувам”, спомня си търговецът.

Случайно направил големия си удар от наследник на стар колекционер. От него взел към 40 000 тома в над 300 кашона. Старият пловдивчанин събирал книги от времето, когато заплатата в страната е била 120 лева, а той е давал по 180 лева само за една книга. Натрупал 30 - 40 000 тома. В колекцията му има старогръцки речник от 1860 година. Има българо-цигански, руски, английски, немски стари речници.

Така с времето започнали да му носят по 300-400 книги на ден. “Купувам ги различно - някои за левове, други за стотинки. Които са стойностни и антикварни, ги оставям за себе си. Лека-полека събрах над 100 000 тома”, разказва той. И така му се наложило да наеме цял апартамент, за да си държи книгите. Това е голяма инвестиция, признава Емил Хаджийски.

Жилището, което е наел, е тристайно в центъра на Пловдив. Взел апартамент, а не склад, за да може книгите да са добре запазени и да не ги докопат мишките. Всичките 100 000 тома са наредени на рафтове или са прибрани хубаво в кашони. “Решил съм да взема още един апартамент, защото този скоро няма да ми стигне”, признава Емил. 

Една от находките му е швейцарско издание, посветено на Втората световна война. То е в 5 луксозни тома. “В швейцарския антиквариат един том от нея струва 73 британски паунда.  А те са пет!”, казва букинистът.

Руските книги също са  търсени. “Навремето руснаците  били доста напред с материала. Имали са много качествени и луксозни за българските стандарти книги. Всички са подвързани със скъпа кожа. Десетилетия по-късно идва времето на имитациите и на меките корици. Другите търсени книги са от издателството Българската академия на науките”, обяснява Емил.

Търговията с книги сега става по интернет. Стоката се изпраща по куриери. Всичко зависи от това, колко тежи книгата в грамове и килограми. Томове не са губени и затова никой не ги застрахова. Миналия декември продал една изключително ценна книга - “Шрифтът през вековете”, направо на ръка. Една жена от Пловдив я харесала и дошла сама да я купи.  

“Тези купувачи не взимат книги, за да ги препродават, а за да им се радват. Никога няма да изтъргувам нещо на прекупвач”, подчертава букинистът.

Букинист нае тристаен за 100 000 книги
Книгата на Иван Андонов "Съединението" и посвещението й към Александра - дъщерята на капитан Райчо
Книгата на Иван Андонов "Съединението" и посвещението й към Александра - дъщерята на капитан Райчо
Букинист нае тристаен за 100 000 книги
Букинист нае тристаен за 100 000 книги
Букинист нае тристаен за 100 000 книги
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4012
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...