неделя, 23 Февруари 2020 12:34 ч.

Бум на нелегални препарати на пазара

Заради ниските заплати в Агенцията по храните специалисти бягат от държавната служба
16.01.2018   |   17:20
Прочетена: 850   |
Коментари: 0
Бум на нелегални препарати на пазара

Борбата с нелегалния внос и фалшивите препарати за растителна защита е сред водещите теми на днешния форум в Аграрния университет в Пловдив. Той е посветен на празника на растителната защита, който се чества на 16 януари.

Специалисти, научни работници, експерти от държавната администрация и бизнес ще отбележат 122 години растителнозащитна дейност в България. Проявата се организира  от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) заедно с Българската асоциация за растителна защита (БАРЗ) и Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ), а тазгодишното мото е: „Растителното здраве: роля, значимост и перспективи".

По данни на АРИБ през изминалите няколко години у нас се отчита нарастване на нелегалния внос и търговия с продукти за растителна защита. Тази тенденция се наблюдава от производители, органи на властта и крайни потребители не само в България, но по целия свят.

В страната също нараства предлагането на нелегални продукти за растителна защита, които най-често са внос от Турция. В повечето случаи те съдържат вещества и добавки, забранени за употреба в Европейски съюз. Специалистите са категорични, че освен икономическо престъпление, търговията с фалшиви и незаконни пестициди е престъпление срещу човешкото здраве, здравето на растенията и околната среда, в резултат на неизвестния състав на продуктите.

По данни на учени, броят на химическите вещества, използвани за третиране на зеленчуковите култури, предлагани в супермаркетите, се е увеличил 17 пъти в рамките на 40 години. Производителите на органични хранителни продукти и изследователите предупреждават, че потребителите са изложени на токсичен коктейл от пестициди.

Контролът върху препаратите за растителна защита, както и тяхното приложение  се извършва от БАБХ. Според зам. изпълнителния директор - инж. агроном Николай Роснев,  броят на експертите, които обслужват дейностите, свързани с прилагането на законодателството в областта на растителната защита, е крайно недостатъчен. Това е предпоставка за невъзможност цялостно да бъде обхваната дейността и да се реагира навреме и адекватно на постоянно изникващите проблеми.

Заплащането на труда на заетите в държавния сектор експерти е ниско и не кореспондира с високите доходи, които предлагат частните фирми, заети с производство на земеделска продукция и в областта на търговията с препарати за растителна защита и торове. Това е причина за високото текучество на кадри от държавния към частния сектор, което осуетява приемственост и предаване на професионален опит от утвърдени експерти на млади специалисти. 

Според Роснев липсата на достатъчно финансови средства за техническо осигуряване и оборудване на експертите - автомобили, компютри, софтуерни продукти и т.н., както и невъзможността за ежегодно повишаване на нивото на компетенциите са причина младите кадри да нямат интерес да се развиват в тази област, а вече утвърдени експерти да търсят по-добра реализация и материално заплащане.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...