събота, 17 Март 2018 12:29 ч.

Бус едва не смаза кметове и стачкуващи работнички

Не си получили последните пари и компенсациите за съкращение
24.02.2017   |   08:30
Прочетена: 1022   |
Коментари: 3
Бус едва не смаза кметове и стачкуващи работнички

С мирен протест и жива верига работнички от закрит цех за обувки в септемврийското градче Ветрен вчера сутринта окупираха доскорошните си работни места. Жените не са получили последните си заплати - за декември, както и обезщетенията за съкращение.

Повод за това стана информацията, че фирмата ще изпрати свои хора да приберат останалото в заключените помещения имущество. Опасенията на недоволните бяха, че това е опит за измъкване и парите няма да им бъдат платени. 

Час след блокадата на място пристигнаха бус, кран и прицеп. Водачът на буса се опита да избута с бронята си хората, сред които в този момент бяха две длъжностни лица - кметът на Ветрен Радослав Лютаков и общинският кмет на Септември Марин Рачев. Няма пострадали при стълкновението. 

Блъскаха ни, за да ни изплашат и да се махнем, разказа Лютаков. Бусът беше до краката ни и на моменти се допираше до нас. След това шофьорът слезе и започна да ни се хили ехидно, сякаш се опитваше да ни предизвика. Толкова бях изненадан, че само успях да го попитам: Що за човек си ти?!

Кметът разказа, че макар и за ниски заплати и при ужасни условия, работничките са се трудили до последно. Сградата била занемарена, студена, но не се оплаквали. Приемат нормално и съкращението, но не и вероятността да бъдат лишени от последните си заплати и компенсации.

Много от тях са подали жалби до Инспекцията по труда и до омбудсмана. По непотвърдена информация, на фирмата са съставени 76 акта заради такива сигнали. Единственият начин хората да защитят изработените си пари обаче е да водят индивидуални граждански дела.

Но никой от тях няма пари за съдебни битки. Лютаков каза още, че Марин Рачев им е предложил помощ и съдействие, ако тръгнат да съдят работодателя си.

Живата верига, оформена около цеха, стоя неотклонно на място от 8 сутринта до тъмно. Днес мястото отново ще бъде блокирано от жива сила. Протестиращите са с намерение да не се отказват, докато бившите им работодатели не се издължат. 

Цехът е на фирма "Еко скарп". Тя е собственост на италианци, базирана е в Пещера.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4347
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...