сряда, 21 Март 2018 01:12 ч.

България е на трето място по получени пари от ЕС

22.02.2017   |   17:08
Прочетена: 514   |
Коментари: 4
България е на трето място по получени пари от ЕС

България е сред първите държави-членки на ЕС по направени и обслужени междинни плащания от началото на годината по оперативните програми от периода 2014 – 2020 г. Това показва официална справка на Европейската комисия, изпратена до ресорните комисии в Европейския парламент.

България се нарежда на трето място в европейската класация за 2017г., като възстановените от ЕК междинни плащания за страната са на стойност 67 млн. евро. За сравнение през януари към Финландия са разплатени 3 млн. евро, към Италия – 4 млн., а към Унгария - 2млн. евро. Други 20 държави не са получили никакви плащания. Това обяви в Габрово евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

„За тази година сме лидери по получени средства. Средно разплатените за Европейския съюз са 1.7 %, а за България са 8 %, съобщи евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Междинните плащания са тези, които държавата-членка е разплатила към бенефициентите и е поискала от ЕК да възстанови на база извършена работа и изпълнени проекти. Това са средствата, които България е получила от ЕК само за месец, благодарение на постигнати резултати", уточни Андрей Новаков.

„Данните на Европейската комисия означават, че буквално до последния ден на правителството ние и администрацията сме работили на пълни обороти, работата по проектите и разплащанията с изпълнителите не е спирала и за секунда, за да сме на челните места в Европа по скорост и качество на изпълнение на проектите", заяви Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика в кабинета Борисов 2. По думите му България е сред държавите, които успешно акредитират управляващите звена на своите оперативни програми, като от общо 11 програми страната вече има акредитирани 10. Към днешна дата България е договорила 37% от целия бюджет за страната до края на 2020 г., като общият процент договаряне на ниво ЕС е едва 18%. Изпълнението на програмите и плащанията по проекти у нас достига близо 9%, с което страната се нарежда на едно от челните места в Европа при ниво на плащанията за ЕС под 2%. Темповете на изпълнение на програмния период в България могат да се проследяват в реално време онлайн чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН 2020).

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...