понеделник, 27 Май 2019 06:08 ч.

Българи в Лондон зарадваха болно дете

02.03.2017   |   23:34
Прочетена: 3650   |
Коментари: 0
Българи в Лондон зарадваха болно дете

9-годишният Деан Юруков, който страда от рядкото заболяване артрогрипоза, за втори път получи невероятен подарък от българската общност в Лондон. Малчуганът вече кара нов велосипед триколка, направен според неговите потребности. При Деан мускулите не са добре развити или липсват цели мускулни групи, има скъсени сухожилия и проблеми със ставите. Затова рехабилитацията е изключително важна, а карането на колело заема основна част от физическите му занимания.  

Педалите на новия велосипед са изработени така, че крачетата да бъдат фиксирани, кормилото е специална направа, облегалката е с колан, за да пази равновесие, обясни майката на момчето Цветелина Юрукова.

Тя е изключително щастлива и благодарна на българите в Лондон, които за втори път даряват велосипед на сина . Първото колело момчето получило през 2012 г. Карало го в продължение на три години, на няколко пъти семейството правило корекции на височината на седалката и волана, но в един момент велосипедът му станал твърде малък. „Върнахме го на човека, който го бе произвел, за да може да го дари на други хора. Но не можахме да съберем сумата от над 1000 лв. за нов”, разказа Цветелина.

Тъй като адаптираният триколесен велосипед е одобрен като помощно средство, подобно на инвалидната количка, Юрукови кандидатствали за финансова помощ във Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика. Но получили отказ с мотива, че „не са изчерпани всички други възможности за подпомагане и самоиздръжка на основание чл. 4 ал.2 от Методиката за разпределение на средствата” на фонда. Затова отново се обърнали за помощ към своите приятели от Англия.

„Искам за изкажа специална благодарност на главния инициатор за събирането на средствата - Филка Ананиева, директор на българското училище „Звънче” в Лондон. Изключително дейна е и Кети Минчева. Те са в основата на различни благотворителни инициативи. Когато получихме това дарение, бяхме много щастливи. Деан просто грейна”, посочи Цветелина. И обясни, че не става въпрос за обикновено колело, което служи просто за забавление. „Когато взехме първото колело през 2012 г., Деан не можеше да ходи. Първо започна да кара колело и чак след това проходи. Голяма част от неговото прохождане се дължи и на велосипеда”, разказа жената. Приемайки го като игра и развлечение, ежедневно момчето прави 2-часова рехабилитация навън, като изминава над 15 километра. И по този начин развива мускулите си.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...