петък, 18 Януари 2019 22:26 ч.

Българка се върна от Париж да рисува свободата

Пленер събира млади творци, приходите - за инициативи с патриотична кауза
20.07.2017   |   21:29
Прочетена: 540   |
Коментари: 0
Българка се върна от Париж да рисува свободата

Младежи от учебни заведения по изкуствата и една българка, емигрирала преди 30 г. от родината, ще рисуват свободата в пленер по живопис под тепетата. Форумът, който стартира вчера, е продължение на традиционния симпозиум, който години наред събираше творци в Стария град, вече 5 лета се провежда с помощта на Ротари клуб, а за първи път участниците са само ученици и студенти.  

Изключение прави официалният гост - Анна Герие. Тя пристигна от Франция, където живее дълги години, но без да прекъсва връзките си с Пловдив.  Баба ми е била истинска възрожденка по дух и екскурзовод в Етнографския музей, разказа Герие. Сестра пък е художничка, чиито изложби навремето тръгнали от Балабановата къща. Самата Анна напуснала родината си едва 6-годишна. По онова време по силата на междуправителствени спогодби за обмен на кадри майка била изпратена да преподава архитектура в университета в Казабланка. Две години по-късно спечелила конкурс и се присъединила към екипа на проект във френската столица, а заедно с нея цялото семейство се преместило от Мароко в Париж. Анна живее там до днес, като проявила творческите си заложби малко по-встрани от чистото изкуство - в модния дизайн. В продължение на 15 г. била дизайнер на световноизвестната компания „Л’акоста”. "За мен е голям опит работата ми да свързвам изкуството с бизнеса и търговията - казва Герие, която сега посяга към живописта.  - Ще нарисувам чувството, което събужда Пловдив, и наследството, което е оставил в мен."
В разгара на подготовката за Пловдив 2019 го заварва по-космополитен, по-европейски, но и запазил спокойствието и частица от Ориента. Домакинството като европейска столица на културата може да бъде силно, ако попие тази топлина на Ориента, а Европа отвори града към света, смята  Анна Герие. Днес тя е омъжена за французин, а двете деца  посещават всеки уикенд неделното училище „Св. св. Кирил и Методий” в Париж. Самата тя се учила да пише на български в Мароко.

Талантливи и посвоему диви 

„Всеки ден човек се гради, учи се, развива се. Безкрайно силни сме ние, българите, изумително талантливи и посвоему диви”, каза ръководителят на пленера - художникът Матей Матеев. За будителите, свободата и идентичността над платната ще вихрят въображение неколцина млади автори. Ирина Величкова е възпитаничка на Художествената гимназия  и вече е показала първата си самостоятелна изложба в залата на Радио Пловдив. Галина Желева  учи как се правят декори за кино, телевизия и театър в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, а макетът на Етнографския музей е спечелил втора награда в национален конкурс.  Ваня Годжилова завършва магистратура  в АМТИИ и се занимава с обучение на деца, вече има 3 самостоятелни изложби. Единайсетокласникът от Художествената гимназия Богдан Върбанов в момента подготвя първата си самостоятелна изява.  Повече опит има плевенчанинът Иван Иванов, който от 12 г. прави скулптури от камък и бронз, а в последните 3 се е отдал и на живописта.  Ваня Петкова пък ръководи отдела за костюми в Кърджалийския театър и ще участва с иконопис.

Много възторжено подходи към темата на пленера единайсетокласничката от Гимназията за сценични кадри Илина Грозева. Тя учи  как се правят сценични костюми, но голямото хоби е рисуването.  Вече е решила, че в едната си творба ще стъпи на повестта на Вазов „Немили-недраги”, провокирана е допълнително и от гледаното наскоро театрално представление „Хъшове”.


Не довършвам очите и лицата,

нека образите излизат от мъглата, за да помогнат на всички нас да продължим, каза момичето. Според него днес не се вслушваме във важните неща, а е нужно да се обърнем към корените си, за да имаме и път напред.  

Ден преди началото на пленера групата художници посетила къщата на Левски и градската галерия в Карлово, а после се включила в честването на 180 г. от рождението на Апостола.  Докато гърмяха фойерверките, имах чувството, че Левски казва от небето: "Вижте ме, хора! Спомнете си за нас! Постарайте се за своето бъдеще!”. Ирина не носи тениски с лика на революционерите, нито би си татуирала Ботев, но иска картините да бъдат прозорче, през което поглеждаме към тяхното вдъхновение.  

Платната ще бъдат показани на финала на пленера на 25 юли в изложба в центъра „Трак арт”.  Ротари клуб ще ги показва по различни поводи, а средствата от продажбите ще са за кампании на организацията, която осъществява инициативите  „Народните будители и Аз”, „Пловдив - град на етносите”, пленера „Творецът”.

Българка се върна от Париж да рисува свободата
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...