четвъртък, 22 Февруари 2018 11:05 ч.

Вдигане на минималната заплата - скъпа грешка

Само в Норвегия и Дания бюрократите са повече, отколкото у нас, но те могат да си го позволят
22.07.2013   |   10:10
Прочетена: 6353   |
Коментари: 9
Вдигане на минималната заплата - скъпа грешка

Правителството се чуди как да изтегли 1 милиард лева, а за какво са му, и то не знае. Дават се всякакви несериозни обяснения, които сериозната финансово-икономическа общност оборва с факти и цифри веднага. Но те продължават да упорстват и да търсят под вола теле. Явно, че пари им трябват, но на кой ли не трябват? Докато ние си харчим нашите пари, то и те това правят - харчат нашите пари. Чужди пари лесно се харчат. И безотговорно. Но това са нашите пари! Нали сме бедни, защо лесно ги даваме?
И всичко се прави, за да изчезнат по пътя от кредита до потребителя и чрез разпределението някакви си от 10 до 30%. За да се вземат комисиони, да се запълнят партийни и лични джобове. Съвсем неефективно и в крайна сметка антинародно, защото основната цел е тяснопартийна и лична.


А във всяка държава икономиката е най-важната. Всичко е следствие от нея - качество на живот, доходи, институции, държава. Кой помисли за икономиката и какво се прави за нея? В това правителство засега никой. Грешка след грешка и такава е и тенденцията. Вместо справяне с главните проблеми, се правят само козметични замазвания, покрити с популистки реформи и намерения. Това, което направиха досега, без почти никакъв положителен ефект, бе да увеличат майчинските от 240 на 310 лева. Е, това ли е грандиозният икономически модел “Орешарски”? Другото, което са намислили, е увеличението на минималната работна заплата, което смятат да въведат от 1 януари 2014 година. Никога и в никоя страна тези мерки не са довели до увеличаването на доходите. Единствено сигурно и статистически доказано е, че се увеличава безработицата. Това става по две направления. От една страна, се увеличава финансовата тежест на фирмите, а това винаги води до фалити. Не много, не огромни, но при 450 000 безработни и още 10 000 са много. Те могат да катурнат колата, защото след лятото и есента идва зимата с непосилните сметки за ток.


Кризата затвори стотици хиляди малки фирми. Още ли искат? Планът “Орешарски” имаше намерение да създаде условия за нови 200 000 малки фирми. Къде са? Забравиха ги. А върху по-високите минимални работни заплати се плащат 33% осигуровки, т.е. ще се увеличат данъчната тежест и приходите в бюджета. Сега те са 123.06 лева, а ще нарастат до 150 лева. Работникът знае, че се плащат, но не ги взима под внимание, а това е от неговата заплата. Това е част от цената на неговия труд, която му взима държавата. Ето защо много строителни, селскостопански работници и хората, заети в услугите, не се осигуряват изобщо. Те са в сивия сектор, който трябва да намалява, а правителството създава условия за увеличението му. Така те взимат по-високи заплати. Това не е добре, но е друга тема.


В икономическата наука има крива на Лафер, която казва, че колкото повече се увеличават данъците, толкова повече намаляват приходите от тях. Тук ставките не се увеличават, но базата за изчисление се повишава, което има абсолютно същия ефект.


Второ - фирмите, които работят на ръба на фалита, ще трябва да се освобождават от неквалифициран труд. А това значи повече безработни, а за останалите - по-високо натоварване, защото по-малко хора ще вършат същата работа. Е, кой е доволен? И всичко това се прави уж за доброто на работника, за по-високи доходи, за щастие и благоденствие. Аз не виждам някой да е щастлив от това досега, а и няма как да се получи. Богата държава не се прави с минимални заплати.


Какви ще са следствията? Хората не знаят, че много фирми осигуряват работници на минималната работна заплата, а им плащат по-малко от нея. И хиляда лева да стане минималната работна заплата, делът на тези работници ще расте. Така никой не печели, освен държавата. А даже се вреди. 25% от всички работещи се осигуряват на минимална заплата, а това е много. В София те са едва 5%, но в Хасково са 60%. Какъв ще е тогава ефектът? Задълбочаване на дисбалансите между София и страната. В столицата почти няма безработица, но за северен централен и северозападен район тя е бич, по-лош от чума. Защото от болестта или се излекуваш, или умираш, а от бедността страдаш цял живот. В Плевенско, Видинско, Благоевградско, половината от осигурените са на минимална заплата. Това единствено води до обедняване на хората там и ги кара да търсят препитание в София. Е, трябва ли тя да стане 5 милиона? Такива ли са намеренията на правителството? Във Варна през 2010 година на минимална работна заплата са били 25% от работещите. 2012 година те са вече 40%. Не такива реформи водят до забогатяване, а стимулиране на икономиката, каквито идеи имаше първоначално, но се забравиха скоропостижно. Така само ще увеличат сивия сектор и ще накарат повече хора с по-високи доходи да се осигуряват на минимална работна заплата. А това си е законово установена бедност.


Има нещо интересно и в останалите работещи, които не са на минимална работна заплата. 2 милиона души се осигуряват на 589 лева. Повечето от тях са в реалния сектор. А знаете ли на колко се осигуряват държавните служители? На 1124 лева, или почти 2 пъти повече. Като за 4 години криза, фалити на фирми, увеличаване на безработица, глад и мизерия те са увеличили доходите си с 27% от 879 лева. Е, ако това не е пир по време на чума! В нереформираното МВР, където половината от служителите не се занимават с опазване на реда, т.е. не са полицаи, осигурителният доход е 1004 лева. Ето как се създават стимули за разширяване на бюрокрацията и тя расте ли, расте, като вече заема 28.8% от всички работещи. Всеки трети е бюрократ! Така сме на трето място в ЕС, като само Норвегия и Дания ни водят, но пък те са достатъчно богати да си го позволят. Ние обаче не можем. На гол тумбак - чифте пищови! Ето това доведе Гърция до фалита и сегашното є положение. Ние вървим бавно, но сигурно в тази посока. Има ли пилот в самолета на българското правителство? Грешка след грешка, глупост след глупост, на сегашните, предишните и по-предишните. Затова и резултатите ще са плачевни. Тези партии и този начин на управление не отговарят на икономическата действителност и пречат. Този политически модел приключи, а нов няма. България е в безтегловност, а това не вещае нищо добро. Докато умните се наумуват (пият кафе пред парламента), лудите ще се налудуват (в парламента)!

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...