вторник, 28 Януари 2020 15:39 ч.

Взеха за заложници 135 директори

Споделят, че са по-уплашени, не по-подготвени
09.01.2018   |   09:55
Прочетена: 978   |
Коментари: 0
Взеха за заложници 135 директори

Училищните директори в областта вече минаха обучение по антитероризъм и получиха инструкции какви мерки да въведат превантивно в учебните заведения. Семинарът „Тероризмът - заплаха за човешката сигурност и мерки за училищата” бе организиран още през март 2016 г.  от СБУ и фондация „Европартньори 2007”. На две дати в две групи директорите от областта и от Пловдив слушаха по 8 часа разяснения как действа терористът, а сред обучителите бяха представители на ДАНС и проф. Татяна Дронзина, преподавател в Софийския университет и съавтор на книга „Жената в Ислямска държава”.

Школските шефове гледаха филми за  атаките в редакцията на списанието „Шарли Ебдо”, парижките атентати и нападението в еврейски музей в Брюксел. Получиха разяснения за профила на терориста, системата за вербуване и списък с 8 стимула, които го тласкат  да действа. Накрая ги подготвиха като профайлъри да разпознават профила на терориста. Той крие истинската си идентичност и не споменава за радикалните си убеждения, външният му вид не издава нищо, старае се да се впише в средата. Обикновено намира работа, която е удобна за организиране на атентат. Затова директорите бяха предупредени да са нащрек някой да не се внедри, като кандидатства за длъжност в школото.

Още тогава обучението включваше и симулативна игра - „терористи” с маски и автомати влязоха в гимназията по строителство и архитектура и взеха 135 заложници. Даниел Дионисиев от ДАНС разпредели ролите - млада директорка се престори на бременна, а неин колега изигра съпруга, който иска помощ, защото  е прилошало. Друга дама, която обикновено командва селско школо, получи задача да загуби самообладание и да изпадне в истерия. На педагогически съветник му се падна да бъде диабетик, който без дозата си инсулин е на ръба на животозастрашаваща криза. Нервите на мнимия терорист допълнително опъна група учителки, на които посред атентата им се приходи до тоалетна.

Това са напълно реални ситуации, а персонажите са типови, обясни тогава проф. Татяна Дронзина. На финала директорите попълниха анкета, създадена от ООН за работещите в организацията. В нея е описано какви чувства ще разтърсят всекиго, ако е заложник, и как да се справи с тях. От шефовете се искаше сами да тестват себе си доколко са възприели правилата и са ги приложили на практика.

Обучителите им пуснаха и записи с телефонни заплахи. „Знам откъде може да се влезе в твоето училище и как да се обгази!”, просъска мъж на един от тях. А училищните босове трябваше да разпознаят дали говори на местен диалект, или с акцент, по шумовия фон да различат откъде звъни, да преценят дали чуват мутиращ глас на тийнейджър, който опитва да отърве контролното, или става въпрос за нещо по-сериозно.

По време на сухите тренировки в залата бе подхвърлен съмнителен пакет. Директорите научиха, че не трябва да го местят и да го разклащат - това може да доведе до разливане на течности или активиране на експлозив. Инструкция номер 1 за всички ситуации  бе първо да се помисли как да се евакуират децата от сградата.

Шефовете бяха посъветвани при най-малко подозрение да търсят МВР, да са с постоянно включени джиесеми и да поддържат връзка с децата, учителите и близките - така, ако някой изчезне, ще се знае какви са били намеренията му. Всеки директор получи наръчник „Тероризъм” с ключови теми и препоръки.

Обучението беше много прагматично и практически ориентирано, но не се чувствам по по-подготвена, по-скоро по-уплашена, призна шефката на Механото, на която сега  предстои да организира подобни обучения и в училище.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...