неделя, 25 Февруари 2018 17:29 ч.

ВИДЕО как предаваме на Гърция седем ало-измамници

17.02.2017   |   10:59
Прочетена: 831   |
Коментари: 1
ВИДЕО как предаваме на Гърция седем ало-измамници

МВР предаде на гръцките власти седем български раждани – участници в организирана престъпна група за измами. Неутрализирането на групата е осъществено благодарение на взаимодействие между ГД „Национална полиция“ и Дирекцията на полицията в Солун, уточниха от ведомството.

Предаването на българите, които са на възраст между 22 и 42 години, е осъществено в четвъртък. МВР публикува и видео от акцията. Срещу тях са били издадени Европейски заповеди за арест. Задържани са в Русе и Велико Търново. Конвоирането на групата е осъществено от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието.

Задържаните са част от организирана престъпна група, в която са участвали повече от 20 души – български и гръцки граждани, занимавала се с извършване на телефонни измами на територията на Солун през 2015 г.

Участниците в престъпната група са действали основно по две измамни схеми – внезапен здравословен проблем с роднина, настанен в болница и нуждаещ се от средства за лечение , или „близък“, причинил тежко пътно-транспортно произшествие със загинало дете, който спешно се нуждае от пари, за да избегне ареста и да заплати разноски по лечение на пострадали от катастрофата. Подбирали жертвите си сред възрастното население на гръцкия град, представяли се за лекари, адвокати или техни роднини. За да бъдат държани под напрежение и да не могат да се свържат с техните истински близки, още докато разговорите продължавали, двама от участниците в групата отивали пред домовете на възрастните хора, повтаряли неверните данни и обяснявали, че са изпратени от съответния човек.

Посочените арести са продължение на предприети съвместни действия на българската и гръцката полиция, в резултат на които в началото на миналата година на българска територия, в Банско, е задържан Х.К. /27 г./, с кипърско и българско гражданство, който по първоначални данни се водел и лидер на групата.

В края на м.г. и януари 2017 г., под ръководството на ГДНП, на територията на Великотърновска и Русенска област са установени и задържани и останалите седем български граждани, участници в престъпната дейност.

Групата е атакувала общо 34 възрастни хора, 20 от тях не успели да заблудят, други 14 превърнали в свои жертви, от които са взели различни суми пари и ценни вещи. По първоначални данни общата парична сума, която са придобили се равнява на € 257 640 евро, както и скъпоценности на неустановена стойност.

ВИДЕО как предаваме на Гърция седем ало-измамници
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4066
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...