вторник, 25 Февруари 2020 08:52 ч.

Вижте как закопахме 20 млн. в тунели към нищото

Държавните пари отидоха на вятъра след фалита на "Джейлан холдинг" и липсата на интерес от страна на ЕVN
11.09.2017   |   21:33
Прочетена: 2474   |
Коментари: 0
Вижте как закопахме 20 млн. в тунели към нищото

Депутатът от БСП и бивш кмет на Смолян Дора Янкова заяви на брифинг в родопския град, че ще постави от трибуната на Народното събрание въпроса защо проектът за ХЕК "Горна Арда" е замразен и каква е ролята на НЕК и българската държава в договора с EVN. 


Хидроенергийна компания „Горна Арда” бе създадена през 1999 г. със спогодба между НЕК и турския холдинг „Джейлан”. Проектът на каскадата предвижда изграждането на водноелектрическа генерираща мощност до 170 мвт с 3 язовира по течението на реката - „Мадан”, „Ардино” и „Сърница”. Водноелектрическите централи там трябваше да осигуряват енергийната стабилност на страната в периоди на свръхконсумация на енергия. 

За старта на проекта държавата похарчи над 20 млн. лв. в строежа на 2 отбивни тунела, по които да тече Арда, докато се издига стената на язовира. От години те буренясват  под маданското село Цирка. През годините между българската и турската страна възникнаха спорове за заплащането и сроковете. В крайна сметка „Джейлан” заведе дело в Арбитража в Париж. По това време турският холдинг изпадна в несъстоятелност и активите му бяха поети от друга турска компания - CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm.  През май 2009 г. австрийските компании ЕVN и „Алпине”, която строеше „Цанков камък”, купиха акциите от приемника на „Джейлан”, а година по-късно „Алпине” се оттегли от проекта. 

През 2010 г. НЕК и ЕVN подписаха акционерно споразумение за изграждането на каскадата. Според споразумението ЕVN ще притежава 70% от съвместното дружество, а НЕК - 30%. През 2012 г. на свое заседание Министерски съвет обяви хидроенергийна каскада „Горна Арда” за обект с национално значение. Тогава бяха съкратени значително сроковете за провеждане на необходимите административни процедури за стартирането и изпълнението му.

Малко преди това депутатите от Смолян и Кърджали Недялко Славов и Цвета Караянчева имаха питане в парламента, посочвайки, че проектът е изключително важен за двата региона. След това каскада „Горна Арда“ бе включена в 10-годишната Национална енергийна стратегия 2014-2024. Изготви се предварителна оценка на околната среда, която да бъде основата за аргументацията за включване на проекта в плана за управление на речните басейни (ПУРБ) 2016-2021. 

 До 2015 г. от ръководството на ЕVN уверяваха периодично областните управители на Смолян, че не са се отказали от проекта, който е в процес на размразяване. Какви всъщност са пречките по реализацията му, се посочва отчасти в протокол от проведено заседание на Надзорния съвет на „ХЕК Горна Арда“ АД, от 13 юни миналата година в офиса на дружеството. На него представителят от НЕК посочва, че досега от енергийното дружество не са предоставили доказателства за икономическата жизнеспособност на проекта.

Освен това според експерти при сегашната законодателна рамка той е неосъществим. От НЕК настояват за изясняване на всички въпроси, касаещи бъдещето на проекта и предложения за оптимизиране на разходите по него, но това не се приема от мажоритарния собственик. Заради споровете около разходите от НЕК не са приели бюджетите на ХЕК „Горна Арда“ АД за 2014, 2015 и 2016 г.  

В годишния отчет на „ХЕК Горна Арда“ АД за 2015 г. се посочва още: „Общото събрание на акционерите на „Хидроенергийната компания Горна Арда“ АД от 11 юни 2012 г. е решило 75% от стойността на записаните акции в размер на 14 669 000 лева да бъдат изплатени в рамките на 6 месеца от датата на вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала". Капиталови вноски обаче така и не са правени. Договореният срок за плащане на записаните нови акции също е изтекъл. 

От официалните документи става ясно също, че на 14 декември 2015 г. е било проведено извънредно общо събрание на акционерите, на което е взето решение за намаляване на капитала на дружеството с 19 558 000 лв. Така сумата от 21 888 000 лв. се свива едва на 2 330 000 лв. 

В годишния отчет от "ХЕК Горна Арда“ посочват, че акционерите не са взели окончателно решение относно концепцията за изграждане на хидроенергийната каскада и съществуват неясноти за по-нататъшното развитие на проекта. Те са свързани с изискванията на закони и подзаконови актове, което създава значителни несигурности относно способността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие и възможността да реализира проекта в нормален ход. /Марица.бг

Вижте как закопахме 20 млн. в тунели към нищото

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...