вторник, 20 Февруари 2018 05:46 ч.

Вижте хората, ограбени до стотинка от ченгето Стоян Павлов

Началникът на отдел „Охранителна полиция” в Районното не трепнал при ареста
13.10.2017   |   13:17
Прочетена: 3182   |
Коментари: 0
Вижте хората, ограбени до стотинка от ченгето Стоян Павлов
Автор на снимката: Нова Тв

Възрастни хора, оставени без стотинка, са жертвите на полицая от Трето РПУ Стоян Павлов, който обвинен, че е помагал на банда измамници от Ветово. Нова Тв показа лицата на три от жертвите им - българи от Пловдив, които са се трудили и пестили цял живот.

Това са 64-годишната Руска Аврейска, бившият военен Иван Иванов и 77-годишната Иванка. Последната жена е майка на полицай от същото районно управление, където е работил ятакът на измамниците. Когато била измамена пуснала молба в Трето районно.

"Дадох 5000 лева. Останах само със 7 лева до следваща пенсия, която щях да взема след 20 дни. Аз съм с 4 байпаса, съпругът ми е с 3 инсулта", разказа плачещата жена. Новата схема, по която роботят престъпниците е да уверяват жертвите си, че освен, че помагат на полицията, отсреща ги снима и камера на Нова Телевизия. Те казали на Иванка, че има и камери в апартамента й.

"Не съм спала, още треперя. Дадох им 10 000 лева, а преди това те искаха 50 000 евро. Аз съм отракана жена и въпреки това бях измамена от тях. Обясняваха ми, че помагам на разследване и не трябва пликът, който давам да не е празен, защото така оставали без доказателства за съда", обясни Руска Аврейска. 

Бившият военен Иван Иванов трудно сдържаше сълзите си. "Обраха ме до стотинка - след тях останах с 5 лева в джоба", разказа той. Мъжът обясни, че пазил 4500 лева за времето, когато вече няма да може да се движи и ще трябва да плаща на помощник.

Телефонните измамници, които отведоха разследващите до началника на сектор „Охранителна полиция” в Трето районно Стоян Павлов, го наричали „шефе”. Това съобщи окръжният прокурор Румен Попов, като уточни, че все още не е ясно дали обръщението е защото той е запознат с цялата им дейност, или защото действително е началник в полицията.

Според полицията зад тази серия измами стоят двама братя от Ветово.

Покровителството на Стоян Павлов над телефонните измамници лъснало в понеделник, когато чрез специални разузнавателни средства става ясно, че той е един от хората, с които те контактуват.

Става дума за един от т. нар. мулета и неговия шофьор, реализирали измама за 1300 лв. Единият е от Пловдив, другият от близко село. Двамата докладвали на Павлов, че се готвят да реализират поредния удар, после се свързали отново с него и му се отчели с 300 лв. от заграбената сума.

На този етап има доказателства за взет подкуп само за тази измама и тепърва ще се установява дали полицейският служител е съпричастен и към други полицейски измами, заяви Румен Попов. Връзката между измамниците и Павлов бил негов приятел, който изчезнал, след като научил, че полицаят е задържан.

Дейността на Павлов била в много посоки - обещавал на мошениците закрила както от полицията, така и от техните тартори в Румъния, наречени въртачи. След задържането на полицая завалели още много сигнали за негови корупционни практики, но те тепърва ще се проверяват.

На този етап Стоян Павлов е обвинен във взимането на подкуп от споменатите 300 лв., наказанието за което е от 3 до 10 години затвор. Павлов е в ареста за 72 часа и предстои прокуратурата да поиска от съда да го остави за постоянно там.

Стоян Павлов се държал спокойно при задържането си. Според шефа на пловдивската полиция Атанас Илков отговорността на Стоян Павлов е лична и не може да става дума за занижен контрол в дирекцията на МВР.

От началото на септември в Пловдив са извършени 21 телефонни измами на обща стойност 180 000 лв. /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...