неделя, 21 Януари 2018 13:01 ч.

Владо Дончев: Журналистиката е черешката на тортата за политикана

В политиката винаги има корист - финансова, властова или просто за чесане на его, казва бившият депутат и настоящ предприемач
12.08.2017   |   16:48
Прочетена: 1073   |
Коментари: 0
Владо Дончев: Журналистиката е черешката на тортата за политикана

Ранна делнична сутрин, кафене в близост до любимата на мнозина пловдивчани пекарна на Митко Йолтов до Пожарната. На масичките по тротоара са насядали ценители на хубавото кафе, а сред тях познати лица - на Гьока Хаджипетров и на Владо Дончев. Вместо любимото на филибелии лежерно отпиване от чашките с ароматна течност двамата бистрят емоционално поредното издание на предаването „Часът на свободата” по Пловдивска обществена телевизия. Дуото водещи има завидна биография, която за мнозина дори би звучала шизофренично. Бивши политици, настоящи политикани, зъболекар и адвокат според дипломите в задния им джоб, съвременни приключенци с множество занимания след бягството от властта - от гледане на коне, през облагородяването на запустели къщи, от кулинарните занимания през журналистиката. Тя май е най-големият провокатор в ежедневието им, ако се съди по предаванията, които правят.

--------------------------------

И двамата с Гьока сме политикани. Достатъчно сме умни да си дадем сметка, че сме изхабени за нова кариера във властта, но това не ни пречи да коментираме. Нещо повече - фактът, че не сме обвързани, ни прави по-свободни и затова много зрители следят предаването ни, разказва Владо Дончев. Говори и от името на колегата си, защото в последния момент Хаджипетров, когото пловдивчани познават от битието му на областен управител, се оказва ангажиран с важни задачи и не може да разкаже за журналистическите си пристрастия от първо лице.

Бившият депутат от партията на Симеон Втори обаче е достатъчно интересен като персонаж, за да бъде разпитван за множество теми - политиката, разочарованията и разделите, кулинарията, магията на Родопите.

Винаги съм бил публицистично активен и когато бях в парламента, и по-късно. Писал съм статии, активен съм във Фейсбук, поддържах дълго време блог. Поканата от Евгений Тодоров дойде много естествено, разказва Дончев.

Преди ролята на телевизионер бившият депутат преминава през различни предизвикателства, особено в периода, когато напуска политиката. След парламента му трябва време, за да осъзнае
колко голямо е разминаването между говоренето на политиците и това, което вълнува обикновения човек. Колко драматична е пропастта между очакванията, исканията и надеждите на хората и това, което вършат политиците. 

Няма какво да се лъжем - в политиката винаги има корист. Дали ще бъде финансова, властова, или за чесане на някакво его, но корист има. Политиката адски много променя гледната точка. Признавам, и аз имах такава - идеология и его. Никога не съм крил, че имам политически амбиции. Преследвах ги, казва Дончев и допълва, че още на втората година се е появило и разочарованието, а поводи за това колкото щеш - осъзнаването, че не можеш да постигнеш това, което си искал заради себе си, заради обкръжението, заради разочарованието от хората.

Имал съм проблеми с политическото си обкръжение най-много. С хората, които съм довел до парламента, и се оказа, че държат само на личното си финансово благополучие. Не ги вълнуваше нищо друго, казва Дончев. Допълва, че ситуацията днес е още по-драматична и това е чест повод за разговори със зрителите в предаването по ПОТВ. Макар завръщането на политическата сцена да не е цел, бившият депутат си дава сметка, че има още по-силно оръжие - възможността да се изразява по-свободно.

Живея много интересно днес. В политическия период програмата ми беше ужасно натоварена. Уморих сума ти шофьори от НСО. Имах десетки срещи и като представител на политическата партия, и като председател на комисия, и като депутат. Дълъг период от време изпълнявах ролята на камшик, когато се налагаше да се борим за някой наш законопроект. Биваше ме, казва Владо Дончев. Сега обаче денят му е подчинен само на него и хората, които обича - семейството, личното време и личните интереси.

Намалил е до минимум и адвокатската работа, защото смята, че добрият юрист трябва да бъде отдаден на 150 процента и да не се занимава с нищо друго. През периода в Народното събрание Дончев губи баща си, който въртял адвокатската кантора, отишъл си и партньорът му.

Нямах равностойни близки хора, с които да продължа напред. Сега се занимавам с работа за приятели и затруднени материално хора. Затуй си гледам моите проекти. Косово, няколкото сайта, в които съм партньор - за гурме, лайфстайл и новини, разказва Владо Дончев. Повече време му остава и за децата и внуците, защото в периода като депутат децата му стават големи хора, докато него го няма. Случва се дори да го упрекват, че постоянно го няма у дома. Сега и синът му, и дъщеря му са големи хора. Дончев е дядо на три внучета. Вече са осъзнали, че има моменти в живота, когато човек трябва да поведе своите битки и да направи трудни избори.

Дончев плаща своята цена, за да може днес да се отдаде на любимите си занимания, да среща хората с вдигната глава, да се радва на любимите картини, да поднася на приятели любимото вино.

 

Политическото отрезвяване

Отрезвяването ми в политиката дойде от човек, когото много обичам и уважавам - моя партньор в адвокатската кантора Радослав Караславов. Занимаваше се с политика известно време, беше мой съратник. Добър човек и прекрасен адвокат  - отиде си на 37 години от рак. Беше изключително почтен човек. Още първите години - в първия мандат, бях много пресиран, имах много задачи и функции. Развих един командно-административен стил, който понякога ме караше да се държа рязко и грубо с хората. Вероятно поради липсата на време, поради притиснатостта от обстоятелствата. Радо, бог да го прости, ми каза: „Владо, ти си ми приятел. Искам да ти кажа нещо. Станал си голям гадняр”. Това ме отрезви, пресече ме като с нож. Постарах се да променя много от поведението си.

 

Гурме от селската кухня в Косово

Участвах в предаването с цел да разкажа за родопското село Косово и инициативата ни с приятели за възраждането на селския туризъм. Занимавам се с това от 10 години и е най-хубавото нещо, което съм правил. Решихме да направим Косово като еталон - да покажем, че е въпрос на желание да се развива селски туризъм с качество, автентична атмосфера, лично отношение, индивидуален подход. Неслучайно там вече ходят туристи от целия свят.

Компанията в "Черешката на тортата" беше много интелигентна. Форматът е занимателен и може да се получи интересен разговор, защото общуването на маса е важно общуване, а и отношението към храната и напитките е част от културата на един народ. Ние нямаме добра гурме култура и затова трябва да я развиваме. Във всеки от епизодите носех по една бутилка вино, тъй като съм любител сомелиер, от моята лична колекция. Помогнах на останалите участници да видят колко хубави вина имаме. Освен това аз обичам да готвя разни неща. 

Обичам новите предизвикателства. В различни периоди от живота си съм се занимавал с бойни изкуства, с кучета, с коли. Сега просто ми се готви.

 

Свободно падане с НДСВ

Имаше огромни, чудовищни очаквания към царя. Твърде много очаквания. Всички знаем, че винаги съществува опасност тази еуфория, този ентусиазъм много бързо да се спихнат. Първоначално имаше еуфория, после дойдоха компромисите. Смятам, че Симеон веднага след влизането ни в Европейския съюз трябваше да разтури Тройната коалиция. Това щеше да остави партията във властта. Чест му прави на Огнян Герджиков, че беше един от хората, които гласуваха против Тройната коалиция. Не беше от отцепниците, не беше изхвърлен от НДСВ, както мен, но изрази позицията си. 

Точно компромисите доведоха до спада на влияние. Имаше и вътрешни проблеми, както във всяка друга бързо конструирана партия. НДСВ нямаше здрава вътрешна йерархия, нямаше ясно поставена цел да векува във властта. От главата надолу липсваше такава идея. Затова краят бе предизвестен.

Владо Дончев: Журналистиката е черешката на тортата за политикана
Владо Дончев: Журналистиката е черешката на тортата за политикана

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...