петък, 28 Февруари 2020 23:28 ч.

Военният министър с първа крачка към връщането на казармата

500 г. хранихме чужда армия, стига толкова, твърди Красимир Каракачанов
17.01.2018   |   09:35
Прочетена: 584   |
Коментари: 0
Военният министър с първа крачка към връщането на казармата

"Не смятам за правилно да се отпускат пари само там, където някой вдига шум или прави протест. Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужди от полицията." Това каза в Смолян вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, попитан  дали и армията няма да иска повече пари, след като полицията получи допълнително 100 млн. лв.  Той пристигна в града за тържествената церемония по изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. 

"Няма да играем на гоненица. Ние приехме националния план за увеличаване на разходите за отбраната с 2%, както тази година има увеличение на заплатите на военнослужещите, така ще има и следващата година. Смятам обаче за правилно целият сектор "Сигурност" - армия, полиция, служби за сигурност, да вървят в комплект, да има равнопоставеност, за да има еднаква мотивация за всички. Виждате ги тези момчета и момичета, които заминават за Афганистан, тяхната служба едва ли ще е по-лека от тази на полицая", каза Каракачанов.   

На въпрос на "Марица" вицепремиерът заяви категорично, че трябва да се въведе доброволна военна служба срещу заплата. 

 "Продължавам да настоявам за казармата, защото смятам, че младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Постоянно говорим за рисковете в света, в който живеем, те не стават по-малко, а за съжаление, стават все повече. И за още по-голямо съжаление, рисковете се приближават все повече към границата на България. Така че за мен е задължително. Но това, което поне имаме уверение от премиера и парламента, е, че ще подкрепят първата стъпка - въвеждане на доброволна служба. Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат - 6, 9 месеца, в зависимост от специалността. Да получат подготовка и да влизат в резерва. Това  би довело до решаване на проблема с недокомплекта, защото една част от тях могат да харесат службата и да останат на служба. Ще трябва да получават възнаграждения", каза Каракачанов. По думите му, в момента недокомплектът в армията е от 5500 души.  

"Съществуването на една държава е скъпо удоволствие. За да има държава, за да се охраняват животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Тези глупости, които ги говореха след 1989 г., че нямаме нужда от армия, то и сега ги повтарят разни учени-недоучени, разбрали-недоразбрали с какво се занимават. За съжаление, политици ги приказват подобни глупости, че нямало нужда от армия, дайте да я закрием, парите да ги дадем за пътища, едно, второ или трето. Няма държава в света, която икономически да просперира и да няма собствена армия, служби за сигурност, полиция, и то добре платени, мотивирани и подготвени", заяви Каракачанов. Неговото предложение е да се въведе швейцарската система на обучение за 6 месеца, а след това преминалите я да бъдат в резерв и да опресняват знанията и уменията си. 

Каракачанов заяви, че държави като Дания, която никога не е премахвала наборната служба, и държави като Швеция, Финландия и Норвегия, които връщат наборната военна служба, при все че към тях заплахите са много по-малко, отколкото са за държавите от Южна Европа или от Балканския регион, не са по-глупави от нас и не харчат пари на вятъра, а мислят за сигурността си. "Народната поговорка гласи: Който не храни своя армия, храни чужда армия. А ние 500 години хранихме чужда армия, стига толкова", каза Каракачанов.  

Министърът на отбраната връчи икона на свети Георги Победоносец на полковник Георги Миргитин на тържествената церемония в Смолян по изпращането на контингента за Афганистан и пожела всички да се върнат живи и здрави при семействата си, изпълнили мисията си.
Контингентът е от 158 военнослужещи. Непосредствената подготовка, изпити и сертификация са проведени в 101-ви алпийски полк в Смолян, откъдето е и основната част от кадровия състав за мисията. 11 от общия брой заминаващи за Азия са жени.  

Национален командир на 35-ия контингент е полковник Георги Маргитин, който има вече няколко изпълнени мисии в Афганистан, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник национален командир - полковник Камен Иванов.

На ритуала по изпращането присъстваха секретарят на президента по сигурността и отбраната бригаден генерал Стефан Янев, зам.-началникът на отбраната ген.- лейт. Пламен Атанасов, командирът на съвместното командване на силите ген. Любчо Тодоров, командирът на сухопътните войски ген.-майор Михаил Попов, кметът на Смолян и областният управител.  

На ритуала за първи път бе представена новата емблема на 101-ви алпийски полк, който до миналата година бе батальон. На него са изобразени орел и еделвайс. Емблемата е извезана на знамето, което символично получи контингентът. То е дарено от смолянска фирма и след мисията ще остане в Историческия музей в града. 

"За първи път Смолян изпраща такъв голям контингент. За първи път оправдахме доверието на военното ръководство, на сухопътни войски. Започнахме подготовката като батальон и я финишираме като полк. За първи път в Смолян изцяло се подготвя и сертифицира целият контингент за Българската армия", каза командирът на 101-ви алпийски полк полк. Димитър Кацаров.

Военният министър с първа крачка към връщането на казармата

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...